
În luna aprilie, ferma bio&co din Ciocănari a devenit un spațiu viu de învățare și descoperire pentru peste 400 de copii și tineri cu vârste între 6 și 18 ani, în cadrul proiectului CROP. Începând cu 1 aprilie, aceștia au participat la 24 de ateliere interactive menite să le deschidă ochii asupra unor teme esențiale: agricultura ecologică, economia circulară și protecția mediului.
O lecție altfel: în mijlocul naturii
Pentru mulți dintre copii, aceasta a fost prima întâlnire directă cu o fermă ecologică. Timp de câteva ore, au pus mâna în pământ, au explorat cu toate simțurile grădina senzorială și au înțeles, prin experiență directă, ce înseamnă să cultivi responsabil și în armonie cu natura.
Activitățile organizate au inclus:
Tururi ghidate la ferma bio&co, unde copiii au aflat cum funcționează o cultură ecologică, fără pesticide sau fertilizatori chimici;
Ateliere practice despre economia circulară, în care participanții au învățat cum putem reduce risipa și refolosi resursele – inclusiv cum se produce compostul din resturi vegetale;
Activități hands-on în grădina senzorială, un spațiu educațional creat special pentru ca cei mici să învețe prin joacă și explorare;
Sesiuni interactive despre protecția mediului și impactul pe care fiecare dintre noi îl poate avea asupra planetei;
Experiențe creative, care au transformat cunoștințele acumulate în idei și gesturi concrete pentru un viitor sustenabil.


Ce au învățat copiii la bio&co?
Într-o lume în care consumul excesiv și poluarea devin din ce în ce mai alarmante, copiii au avut ocazia să înțeleagă practic diferența dintre un model liniar și unul circular de consum.
De exemplu, într-un model liniar, un măr este cumpărat, consumat, iar resturile ajung la coșul de gunoi. În schimb, în modelul circular, resturile pot fi transformate în compost, care hrănește solul și ajută la creșterea altor plante – închizând astfel cercul și reducând risipa.
Au aflat, de asemenea, ce înseamnă cu adevărat să produci hrană ecologică urmând modelul legumelor crescute la bio&co: fără pesticide sau îngrășăminte chimice, cultivate cu grijă în sol sănătos, folosind compost natural, apă curată și respect pentru ritmurile naturii și anotimpuri.
Au învățat cum să reducă risipa alimentară și cât de important este să protejăm ecosistemele care ne susțin viața– de la insecte la plante.
„A fost minunat să vedem curiozitatea și entuziasmul copiilor. Prin joacă și învățare experențială, ei au înțeles că fiecare alegere contează – de la cum ne cultivăm hrana, până la ce facem cu deșeurile”, a declarat Mădălina Hornoiu, managerul proiectului CROP.


