povestea noastră

Credem în oameni.

Asociația Ateliere Fără Frontiere (AFF) este recunoscută drept organizație de utilitate publică prin Hotărârea de Guvern 156/2024. Ateliere Fără Frontiere este o asociație cu activitate economică, înființată în 2008, pentru integrarea socialăprofesională și civică a persoanelor vulnerabileexcluse și marginalizate. Din 2019, AFF face parte din Groupe SOS, o rețea globală ce lucrează pentru atingerea Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă.

Ajutăm oamenii cărora li s-a pus „eticheta” de „ne-angajabili”.​

Odată ajunși la AFF, aceștia nu mai sunt beneficiari de ajutoare sociale într-un mod pasiv și dependent. Noi îi ajutăm să se transforme din persoane excluse și marginalizate, în persoane independente și demne! Din beneficiari pasivi, ei devin cetățeni activi, contribuabili. 

Pentru a îndeplini misiunea, am creat 4 ateliere de integrare socio-profesională – educlick, remesh, ferma bio&co și logietic – în care oferim servicii personalizate de acompaniere socială, consiliere pentru inserție, psihoterapie și acompaniere pedagogică pentru formarea de competențe persoanelor defavorizate. 

Reintegrăm pe piața muncii persoane vulnerabile,
având grijă față de mediu.

În cadrul atelierelor desfășurăm următoarele activități, promovând o economie circulară, solidară și sustenabilă: 

educlick este atelierul în care colectăm, dezmembrăm și pregătim pentru reciclare deșeuri de echipamente electrice și electronice (DEEE), dar și unde colectăm și pregătim pentru reutilizare calculatoare pe care le donăm școlilor din medii defavorizate din România. 

În 15 ani am echipat laboratoare IT în mai mult de 10% din școlile din mediul rural din România, cu peste 27.000 echipamente IT donate. 

Colectăm orice tip de DEEE (orice bagi în priză), în special echipamente IT (calculatoare vechi sau nefolosite, tastaturi, ecrane etc.), atât de la companii, cât și de la persoane fizice – așa că scrie-ne la adresa colectare@atelierefarafrontiere.ro sau fă-ne o vizită cu echipamentul de care nu mai ai nevoie, pe Șoseaua Olteniței 105, de L-V, între 08:00-16:30. 

remesh este atelierul în care transformăm bannerele și mesh-urile publicitare în produse și accesorii fashion, etice și sustenabile. Bannerele și mesh-urile nu au soluție de reciclare în afara incinerării – proces extrem de nociv deoarece multe materiale publicitare sunt realizate din PVC, care conține clor.

În 15 ani de activitate două tone de deșeuri de publicitare au fost colectate și transformate în peste 77.000 de produse fashion și home&deco. Zecile de mii de produse au fost cusute de angajații în inserție socio-profesională, în special femei afectate de violență domestică, trafic de ființe sau mame singure

Companiile cu peste 50 de angajați care comandă produse etice remesh sunt scutite de 1/2 din plata pe dizabilitate deoarece remesh are statut de Unitate Protejată Autorizată sub numele SC ECO Atelierul Social SRL. Citește aici mai multe detalii și fă o comandă etică.

bio&co este ferma socială a asociației Ateliere Fără Frontiere, certificată ecologic, unde aplicăm principiile strategiei Uniunii Europene „de la fermă la consumatorsau „from farm to fork.

Livrăm în lanț scurt (în zona București și Ilfov) în toate cele 52 de săptămâni ale anului coșuri cu legume bio de sezon către peste 100 de abonați. Ferma certificată ecologic se află la nici 30 km de București, în satul Ciocănari, Dâmbovița, astfel distanța scurtă ne permite livrăm legumele chiar în ziua recoltării.

Credem în sisteme alimentare mai bune: o hrană mai sănătoasă, asigurarea securității alimentare, un venit echitabil pentru lucrătorii agricoli, reducerea amprentei de mediu. 

Abonează-te la coșul cu legume și fii parte din comunitatea noastră de consum’actori responsabili.

În același timp, acestor persoane le oferim o punere în situație de muncă – contract de muncă și salariu, pentru a avea acces la drepturi, a se reabilita și a învăța deprinderile de muncă. La sfârșitul parcursului de acompaniere socio-profesională la Ateliere Fără Frontiere, îi sprijinim să se angajeze pe piața convențională a muncii sau în forme protejate.

Atelierele de inserție sunt entități fără personalitate juridică, veniturile din activitățile economice și fondurile obținute din subvenții și sponsorizări fiind utilizate exclusiv pentru activitățile asociației de interes general și nonpatrimonial.

În jurul activităților de inserție am creat programe, proiecte și campanii pentru a:

  • lupta împotriva excluziunii, sărăciei și discriminărilor

  • lupta împotriva risipei și poluării

  • construi solidaritatea și susține educația și dezvoltarea locală

Principiile care ne ghidează sunt următoarele:

  • omul este în centrul tuturor activităților și proiectelor noastre

  • parteneriatul, mutualizarea experienței și deschiderea spre ceilalți este la baza tuturor acțiunilor noastre

  • integrarea în tot ceea ce facem a principiilor de dezvoltare durabilă, echitate socială, egalitate de șanse, repartizare mai justă a resurselor, responsabilitate colectivă și individuală, economie socială și circulară

Ateliere Fără Frontiere este parte din Rețeaua Româna a Întreprinderilor Sociale de Inserție (RISE). Scopul RISE este promovarea integrării sociale, profesionale și economice a persoanelor în dificultate din România pe piața muncii, prin dezvoltarea întreprinderilor sociale. RISE militează pentru politici în domeniul social și al coeziunii, economic și de mediu care să garanteze exercita- rea deplină, cu respectarea demnității umane a accesului tuturor la drepturile esențiale privind ocuparea, educația, locuința, întreținerea, cultura și bunăstarea, inclusiv a persoanelor excluse și marginalizate.