
Inserția pe piața muncii a persoanelor vulnerabile la Ateliere Fără Frontiere
Asociația Ateliere Fără Frontiere a fost înființată pentru a facilita accesul persoanelor din medii vulnerabile pe piața muncii, cu scopul de a-și clădi încrederea în sine, independența profesională și personală.
În sprijinul tuturor acestora, noi venim cu un loc de muncă stabil, consiliere pentru inserție, psihoterapie și acompaniere pedagogică pentru formarea de competențe și experiență de muncă. Programul de reabilitare către dobândirea independenței durează doi ani și este împărțit în mai multe etape, iar la sfârșitul acestui parcurs oferim sprijin în găsirea unui loc de muncă sigur pe piața convențională a muncii sau în forme protejate.
Programul REinsert – un proiect Ateliere Fără Frontiere în colaborare Alstom România
În acest context am conceput proiectul derulat împreună cu Alstom România – REinsert – a second chance for the disadvantaged, part of the labor market crisis solution (REinsert- o a doua șansă pentru cei defavorizați, parte a soluției de criză pe piața forței de muncă).
Colaborarea cu Alstom România urmărește parcurgerea etapei de activare a angajaților noștri în inserție pe piața muncii, prin vizite de lucru și ședințe de mentorat desfășurate alături de echipa Alstom, cu scopul de a-i sprijini pe salariații în inserție să dobândească abilități de muncă și să se adapteze la cerințele pieței muncii.
Vizită de lucru alături de salariații în programul de inserție socio-profesională
Miercuri, 19 mai, a avut loc prima vizită de cunoaștere și informare a unui grup de șase angajați în inserție ai Ateliere Fără Frontiere la Alstom România, sediul din Militari, unde se află unul dintre depourile Metrorex și câteva ateliere pentru reparații a trenurilor de metrou, în care lucrează oameni cu profesii precum: lăcătuș mecanic, electrician, motostivuitorist, vopsitor etc.
Alstom România este o companie specializată în soluții de control digital al traficului feroviar, infrastructură și electrificare, trenuri de metrou și mentenanța pe termen lung a flotei de trenuri a metroului București, Alstom aduce în mod activ o schimbare pozitivă în transportul feroviar din România.
Am fost întâmpinați prietenos, ca și cum am fi fost un grup de nou angajați în prima zi de muncă, de d-na Alina Ilie – Manager de resurse umane și doi dintre directorii operaționali, Viorel Badea – Country Manager EHS și Horațiu Diaconu – Manager operațiuni – Services.
După un instructaj general, urmat de întrebări și răspunsuri, am început vizita de teren. Am fost în trei dintre atelierele reprezentative pentru activitatea Alstom, respectiv: Revizie periodică, curățenie, revizie zilnică de plecare pe traseu.
Aici, beneficiarii au văzut ce presupune activitatea în fiecare post de lucru și au înțeles importanța respectării normelor de securitate a muncii, fiind vorba de lucru cu trenuri de metrou ce dețin sisteme cu alimentare electrică de înaltă tensiune.
Au fost explicate elementele de semnalizare vizuală și fluxul de comunicare între echipele care lucrează în schimburi sau interdepartamental (fise de reparații, evoluția stocurilor, avertizarea de neconformitate etc).
Testimoniale
A fost o vizită în care salariații aflați în programul de inserție socio-profesională la Ateliere Fără Frontiere au avut multe de învățat, în care și-au deschis noi orizonturi și și-au proiectat viitoare cariere profesionale. Abia așteptăm să repetăm experiența, iar acest lucru se va întâmpla cu siguranță, având în vedere declarația de mai jos a Alinei Ilie – Manager de resurse umane:
„Ne-a făcut plăcere să vă avem în vizită. Ori de câte ori avem ocazia, la nivel de companie, dorim să ajutăm. O facem cu toții cu plăcere!”