Transformarea Deșeurilor în Oportunități de Viață: cum economia circulară deschide drumuri noi pentru integrare și incluziune socială.
Cum ar fi dacă ați ști că un calculator vechi pe care nu îl mai utilizați poate sta la baza creării de locuri de muncă pentru persoane din medii dezavantajate și poate ajuta mii de elevi din școlile din țară să învețe pentru prima dată pe calculator?
Aceasta este realitatea fiecărei zile în atelierul educlick, unde colegii noștri colectează deșeuri IT, le recondiționează, repară și donează mai departe școlilor care nu au astfel de echipamente.
În prezent 24 de oameni lucrează în atelierul nostru. Fiecare se confruntă cu mai multe tipuri de vulnerabilități. Cei care lucrează sunt persoane care de-a lungul timpului au acumulat mai multe adicții, iar acum sunt în proces de recuperare. Alți colegi sunt persoane care au fost private de libertate în penitenciare, sau persoane cu diferite dizabilități.
Munca lor este însoțită de consiliere săptămânală. Aproximativ 400 de ore pe an. Sunt astfel ajutați să își depășească anumite probleme de ordin practic, precum găsirea unei locuințe, cât și probleme de relaționare și adaptare la lucrul în echipă.
Conform consilierilor noștri, una din cele mai mari provocări în drumul lor spre integrare pe piața muncii convențională rămâne nivelul redus de educație, lipsa competențelor de lucru, precum și problemele de comunicare și relaționare pe care le au. De aceea, aceștia organizează regulat cursuri și sesiuni de dezvoltare personală pentru lucrătorii din atelier. Îi sprijină activ să se înscrie în programe serale de studii liceale, cursuri de calificare sau în programul “A Doua Șansă”, derulat de Ministerului Educației, prin care persoanele care au abandonat studiile școlare timpuriu au șansa să recupereze și să își ia diplomele necesare.
De asemenea, colegii noștri au parte și de vizite exploratorii la diverși angajatori. Anul acesta au fost organizate șapte astfel de vizite. În acest mod, colegii pot cunoaște și învăța despre diverse domenii și industrii pentru a lua o decizie informată în ceea ce privește meseria pe care o vor urma, odată ce programul de doi ani de lucru în atelier va lua sfârșit.
Munca pe care ei o fac zilnic are un impact semnificativ asupra digitalizării educației în România și suntem bucuroși să spunem că anul acesta am donat peste patru mii de calculatoare recondiționate către școli și instituții care lucrează cu persoane din comunități dezavantajate, în special din medii rurale.
Anul acesta a adus însă noi provocări. Am primit cu brațele deschise în atelierele noastre lucrători din Ucraina afectați de criza adusă de război. În prezent cinci ucraineni s-au alăturat echipei educlick și remesh și un lucrător social vorbitor de limba rusă se ocupă de nevoile lor de consiliere.
Atelierul remesh este de dimensiuni mai mici, iar atmosfera de lucru este mai intimă, fiind în prezent opt angajați.
Aceștia confecționează la mașina de cusut o multitudine de accesorii colorate din bannere și meshu-ri publicitare. Angajații sunt predominant femei, care au avut un trecut marcat de trauma violenței domestice, sau care își depășesc limitele dizabilităților cu care se confruntă.
Acum că anul se apropie de final, în atelierul educlick, opt dintre colegii noștri și-au încheiat parcursul din cadrul programului de inserție. Unul dintre aceștia lucrează mai departe, reușind să se angajeze pe piața muncii convențională.
De-a lungul timpului, din ambele ateliere, cei care au găsit mai departe un loc de muncă s-au îndreptat către domenii precum producție, HoReCa sau mentenanță. Trei persoane din ambele ateliere doresc acum la sfârșit de program să se angajeze, iar noi căutăm împreună cu ei cele mai potrivite opțiuni pentru nevoile lor. De exemplu, datorită sprijinului oferit către unul dintre colegii din atelier printr-un curs de specializare pe kinetoterapie și masaj, suntem în căutarea unui astfel de loc de muncă.
Povestea celor două ateliere arată că binele pornește de la fiecare dintre noi. De la fiecare persoană care predă responsabil calculatorul vechi pe care îl are acasă către atelierul nostru, precum și de la companiile care susțin activitatea noastră prin donații și predarea deșeurilor către educlick și predarea bannerelor și mesh-urilor publicitare către remesh.
Pe această cale, mulțumim partenerilor care au crezut în programul nostru care schimbă vieți:
Romcarton, Intersnack, Sephora, AFI Ploiești, Smith&Smith, Groupe Allio, Medical Shopping Zone, Metropolis Investiții, DAAS Impex, Farmacia Tei, Affinity Transport, Ronfracht, Mecano Valmar, EOT IT Services, Consolight Com, Farmacia Ardealul, Bucium Tours, Rero Gaz, Human APJ, Eurocerad International.