Proiectul ”Support to self- reliance of vulnerable refugees from Ukraine” a ajuns la final. Iată realizările noastre în scopul sprijinului persoanelor refugiate din Ucraina.
Am ajuns la finalul proiectului ”Support to self- reliance of vulnerable refugees from Ukraine”, prin care am ajutat persoanele refugiate din Ucraina să se adapteze în țară, să primească suport și consiliere profesională, să își cunoască drepturile și să trăiască independent având un loc de muncă. Pe tot parcursul proiectului, ne-a fost foarte clar faptul că, pentru a-i putea ajuta pe cetățenii ucrainieni să își construiască un trai în România, pentru a le putea oferi suportul de care au nevoie și pentru a îi face să se simtă mai încrezători în viitor, avem nevoie de soluții pe termen lung.
Din septembrie am început să activăm și la Brașov și ne-am extins serviciile de integrare pe piața muncii în Centrul CATTIA.
Iată așadar realizările noastre din ultimul an:
- Am organizat ateliere pentru 369 de ucraineni din București și Brașov, menite să îi ajute pe aceștia să își cunoască drepturile de muncă în țară, să se ferească de abuzuri și să se descurce în mod practic la un job. Temele atelierelor au fost:
– Caracteristicile juridice ale mediului de muncă in România.
– Abuzul, formele abuzului și prevenirea lui.
– Evoluție în carieră. În acest atelier participanții învață în mod practic cum se redactează un CV, cum trebuie trecute informațiile în CV și ce anume să evidențieze în funcție de job-ul pe care îl doresc.
2. Am organizat reuniuni regulate pentru 385 de persoane din Ucraina. Acest atelier cuprinde întâlniri informale prin care participanții discută și dezbat informații și idei de la ateliere și fac jocuri de rol tip angajat/angajator prin care realizează un interviu de angajare. Acest tip de joc ajută participanții în a se simți mai bine pregătiți emoțional pentru întâlnirea și conversația cu un potențial angajator.
3. Am organizat cursuri de limba română pentru 501 persoane din Ucraina. Cursurile au avut loc la București, Băile Olănești și Brașov.
3. Am organizat 15 cursuri de competențe digitale la București și Brașov pentru 140 de persoane.
4. Am consiliat pe piața muncii 204 persoane prin acompaniere la interviuri cu diverși angajatori atât la București, cât și la Brașov.
5. Am fost prezenți în cadrul Centrului de Servicii Integrate UNHCR la Romexpo, unde am luat contact și am înregistrat aproximativ 804 de ucraineni proaspăt ajunși în țară.
6. Am organizat evenimentul „Bursa Locurilor de Muncă”, prin care 200 de persoane din Ucraina și România au venit pentru a cunoaște 20 de angajatori din diferite domenii. A fost primul târg de job-uri organizat de noi. Evenimentul a fost sprijinit de AJOFM ILFOV și a avut loc la Colegiul Economic Viilor pe 30 septembrie. A fost o coordonare puternică între asociația noastră și alte ONG-uri care au ajutat cu voluntari la eveniment și au distribuit evenimentul în rețelele lor interne, către beneficiarii lor, precum și public pe rețelele sociale.
7. Am reușit să sprijinim angajarea a 85 de ucraineni pe piața muncii din România.
A fost așadar un an intens și suntem recunoscători pentru fiecare om pe care l-am întâlnit și care a crezut în proiectul nostru.
A fost un an plin de provocări, în care am cunoscut mii de oameni și povești absolut impresionante, și cel mai important, am învățat despre puterea speranței și rezilienței chiar și în fața războiului.
În cadrul acestui proiect am realizat și un scurt film pe Youtube pe care îl puteți urmări și prin care puteți cunoaște o parte din persoanele care au făcut ca totul să se întâmple, precum și pe doi dintre ucrainenii pe care i-am sprijinit.
Proiectul a fost sprijinit financiar de UNHCR România.