Ne-am asumat misiunea de a nu lăsa niciun om în urmă. Ne referim aici la persoanele vulnerabile, care întâmpină dificultăți de angajare. Din experiența noastră de 13 ani considerăm că este aproape imposibil pentru persoane care cumulează aproximativ șapte dintre aceste dificultăți: șomaj de lungă durată, adicții, persoane, probațiune, pedepse privative de libertate – să se angajeze pe pe piața convențională a muncii fără un suport socio-profesional al unei echipe multidisciplinare de profesioniști. În sprijinul tuturor acestora, noi oferim un loc de muncă stabil, consiliere pentru inserție și acompaniere pedagogică pentru formarea de competențe și experiență de muncă.  

În acest sens, continuăm proiectul derulat împreună cu Alstom România – REinsert – a second chance for the disadvantaged, part of the labor market crisis solution (REinsert- o a doua șansă pentru cei defavorizați, parte a soluției de criză pe piața forței de muncă). 

Colaborarea cu Alstom România urmărește parcurgerea etapei de activare a angajaților noștri în inserție pe piața muncii, prin vizite de lucru și ședințe de mentorat desfășurate alături de echipa Alstom, cu scopul de a-i sprijini pe salariații în inserție să dobândească abilități de muncă și să se adapteze la cerințele pieței muncii. 

După efectuarea celor două vizite de lucru, am ajuns acum la desfășurarea ședințelor de mentorat, alături consilieri HR, șefi de echipă din partea Alstom și consilierii de inserție de la Ateliere Fără Frontiere. 

Ședința a început printr-o prezentare scurtă a participanților la întâlnire. Reprezentanții Alstom au descris activitatea companiei, contextul profesional și nivelul de responsabilitate pe care-l presupune ocuparea unui post în zona operațională.  

În contextul extinderii activității Alstom în România, de preluare a unor proiecte de modernizare a caii ferate române, experiența în recrutare a departamentului de HRS Alstom este una semnificativă. Aici, se țin interviuri de recrutare în permanență, iar în ultimul an contabil s-au făcut aproximativ 150 de angajări.    

Discuția s-a purtat pe următoarele teme, alături de salariații în inserție ai Ateliere Fără Frontiere: 

  1. Cum construiește angajatorul anunțul de angajare – ce urmărește, ce apreciază, pe ce pune accent, rigori și caractere specifice ale companiei
  2. Unde și cum căutăm un loc de muncă 
  3. Alcătuirea unui CV relevant care poate duce la un Interviu – importanța și ordinea unor capitole, date personale valide și actuale, fotografia, educație, experiență, abilități secundare, hobby-uri

3.  Atenția la cerințele din anunț pentru a putea accentua în CV cât mai bine ce ne recomandă pentru postul respectiv 

  1. Participarea la interviul de angajare – pregătirea pentru interviu, aspectul fizic, punctualitatea, anunțul de schimbare a planurilor, întârzieri, sinceritatea în cadrul interviului, întrebările candidatului, etc
  2. Responsabilitatea, orientarea spre acțiune/rezultat, deschiderea spre învățare și progres

Participanții au manifestat interes față de expunerea specialiștilor Alstom. Expunerea a fost făcută într-o maniera profesionistă, prietenoasă, iar limbajul a fost accesibil astfel încât participanții s-au simțit încurajați să pună întrebări. Angajații au venit cu propriile exemple din informațiile și experiențele proprii, chiar dacă inițial interacțiunea online i-a pus în dificultate.    

Așteptăm cu nerăbdare următoarele sesiuni de mentoring și outcome-urile pozitive ce se vor regăsi în CV-urile angajaților noștri în inserție ^_^

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *