**2020 a fost un an plin de încercări, însă cu fiecare dintre ele ne-am depășit limitele pentru a face în fiecare zi puțin mai mult bine pentru cei care au nevoie de sprijin. 

Acum că ne uităm retrospectiv pe cifre și impresii culese de la cei cu care am lucrat, nu ne rămâne decât să ne ambiționăm, să credem mai mult în puterile noastre și în sprijinul celor care ne susțin. 

Ne dorim să trimitem recunoștință către toți cei care ne-au fost alături, oameni cu suflet mare, companii ce se îngrijesc de mai binele societății și al mediului. Împreună, am reușit să strângem atâtea fapte bune, câte încap în fiecare cifră din infograficele de mai jos. ** 

Misiunea noastră este să sprijinim oameni și comunități vulnerabile. Să fim solidari cu grijile și nevoile lor. La Ateliere Fără Frontiere, doar în anul 2020, au fost angajați 50 de persoane care au beneficiat de inserție socio-profesională. Alături de noi au învățat o meserie, ce înseamnă profesionalismul și colegialitatea. 

Locurile de muncă pe care le-am creat în fiecare atelier au în ADN grija pentru mediul înconjurător și misiunea de a face bine. Prin platforma Educlick, colectăm și recondiționăm calculatoare, pe care le donăm apoi copiilor din medii defavorizate. Reutilizăm bannere și mesh-uri publicitare pentru a face noi produse de fashion sustenabile prin atelierul remesh și cultivăm legume bio cu respect față de pământ la ferma socială bio&co. Toate respectă principiile economiei circulare și le promovează pentru o lume mai bună. 

Sponsori și finanțatori – Alstom Foundation, Air Liquide, JT International, In Tech, Bergerat Monnoyeur, ERSTE Stiftung, Finexpert, Telus International Community Board, Cegedim, Ambassade de France en Roumanie, Central Europe Technologies, RCS & RDS, AS24 Tankservice, Fundația KPMG, Global Giving, ENSIE, Agritech, Michelin Romania, Crucea Roșie Sector 6, Banca de Alimente, TREEWORKS, Asociația pentru Relații Comunitare 

Contextul pandemiei și școala de acasă a găsit un sfert dintre copiii din România fără acces la un calculator, pentru a putea ține pasul cu orele și materia. În anul ce a trecut am recondiționat 2150 de calculatoare, datorită cărora am îmbunătățit accesul la învățătură a 5604 de elevi și profesori, ce au putut să împărtășească cunoștințele în online. 

Reutilizarea deșeurilor electrice și electronice stă la baza economiei circulare. Dar și a solidarității. Prin EduClick, am colectat 159 de tone de deșeuri electrice și electronice, dintre care am reciclat 125 tone și am reutilizat 39 tone. Dacă vrem să calculăm impactul pozitiv asupra mediului, fiecare laptop aruncat produce 180 000 de kg de dioxid de carbon în atmosferă. Însă atunci când recondiționăm unul, este ca și cum am planta 9 144 de copaci. Putem doar să ne imaginăm cât de mult bine am făcut salvând cele 159 de tone de deșeuri de la groapa de gunoi. 

Parteneri strategici: OMV Petrom, Kaufland  

Partener operațional: ECOTIC 

Sponsori:  BRD – Groupe Societe Generale, Garrett Motion International Services, BNP Paribas Leasing Solutions, Up România, Fondation Up, Ubisoft, BCR Asigurări de Viață, Cetelem, Sodexo, Pentalog, UiPath Foundation, Compania Națională Administrația Porturilor Maritime Constanța, Ambassade de France en Roumanie, ENGIE România, Alchimex, Turbomecanica,  Educație Informală, Asociația Via Domini, Fundația Andrei Rădulescu și a Marilor Juriști Români, Orange, Coca Cola HBC, Cipcos Mar, TOTAL România, FAN Courier, Hella Romania, PitechPlus.

La noi la fermă cresc cele mai fericite legume! Așa spune inginerul nostru horticultor și toți abonații mulțumiți de gustul și aspectul legumelor noastre. 

În fiecare miercuri este ziua recoltei, atunci când culegem roadele coapte, pe care le trimitem imediat. Conținutul unui coș nu este niciodată același, dar are mereu o surpriză – o legumă nouă, neobișnuită, un borcan cu murături, miere, sau sos de roșii.  

Respectăm pământul și natura. Respectăm oamenii din comunitățile vulnerabile și suntem aici ca să îi ajutăm. Ferma este anume înființată în Ciocănari, o comună de lângă București, acolo unde se află locuitori ce trăiesc în condiții aprige de sărăcie, fără a avea posibilitatea unui loc de muncă deoarece acestea nu există. 

Alături de 24 dintre aceste persoane muncim zi de zi și mai mult, îi învățăm îndeletnicirea de a crește legume acasă, în mod natural, pentru o sursă de hrană proprie și sănătoasă. 

Parteneri strategici – Carrefour România, Fondation Carrefour, Fondation Saint Gobain 

Sponsori -  Fondation Solidarité Société Générale, IPSO Agricultură, International Women Association, Expur, Romcarton, Solidarity Accor Hotels, Fondation Anber, Groupama, Caussade Semences, Naturevo, Crédit Agricole, Leroy Merlin, Holcim, Sere Transilvania, Klastorf Impex 

Să ne gândim câte panouri publicitare sunt în oraș. Iar apoi să ne imaginăm că niciunul nu este făcut dintr-un material biodegradabil. Soluția în acest caz este reutilizarea tuturor bannerelor și mesh-urilor în produse noi, durabile. 

Cu acest gând am pornit remesh, un atelier în care lucrăm cu oameni din medii vulnerabile, în special femei, care beneficiază de inserție socio-profesională și învață tainele meseriei de croitor. Suntem mândri de fiecare dintre cele 66 602 de produse cusute în nouă ani de activitate. Cu fiecare, am salvat mediul câte puțin. 

Mărturie 

Maria – 46 ani, finalistă a integrării socio-profesionale Ateliere Fără Frontiere: 

Cel mai mare ajutor de la Ateliere Fără Frontiere au fost oamenii. Fiecare e aici cu povestea lui, cu problema lui, iar eu am învățat câte un pic de la fiecare. Am trăit fiecare etapă cu răbdare și mi-am dorit să fie bine. Am cerut și am permis să mi se ofere ajutor pentru a mă ridica și am primit din plin.   

Când am terminat cei doi ani jumătate de inserție, împreună cu consilierul de inserție care m-a ajutat să-mi fac un plan profesional, mi-am găsit imediat de lucru la un atelier de confecții pentru echipamente de muncă. 

Partener strategic: Banca Transilvania