
De 15 ani punem în practică modelul economiei sociale și ajutăm activ la dezvoltarea unei culturi formate în jurul acestui model economic. De la instituții private și autorități publice, până la publicul larg, punem în lumină modul prin care economia socială contribuie activ la reducerea gradului de sărăcie în țară, la integrarea și adaptarea persoanelor vulnerabile pe piața muncii, și în general, la dezvoltarea socio-economică a României.
Promovarea economiei sociale înseamnă dezvoltarea unei responsabilității colective față de cei în nevoie și crearea unei culturi de solidaritate. În acest sens, cu ocazia Conferinței Organizațiilor și Întreprinderilor de Economie Socială pe care am organizat-o la Palatul Parlamentului pe 23 octombrie, am prezentat o cercetare cu rol de fundamentare a unei politici publice naționale care să vizeze inserția socio-profesională a persoanelor adulte vulnerabile prin economia socială.
Ce înseamnă acest lucru?
Propunem ca România să implementeze o strategie națională de inserție formată din politici sociale, de ocupare, de achiziții publice responsabile social și de economie socială, și să recunoască inserția socio-profesională drept un serviciu care să poată beneficia de un cadru legislativ și de finanțare dedicat.
Cercetarea se concentrează pe o evaluare la nivel național a modului în care întreprinderile sociale și întreprinderile sociale de inserție funcționează, propune soluții de bună implementare și finanțare a acestora pe termen lung, și analizează provocările și piedicile legislative care opresc aceste instituții să se dezvolte.
Aici puteți citi cercetarea: https://atelierefarafrontiere.ro/wp-content/uploads/2023/11/Document-de-fundamentare-al-unei-politici-publice-nationale-care-sa-vizeze-solidaritatea-prin-economia-sociala-2.pdf
Aici puteți citi documentul: https://atelierefarafrontiere.ro/wp-content/uploads/2023/11/Document-de-fundamentare-al-unei-politici-publice-nationale-care-sa-vizeze-solidaritatea-prin-economia-sociala-2.pdf