Aceasta este situatia multor lucratori defavorizati in Europa, si, din Romania cu atat mai mult – data fiind situatia retelelor si serviciilor de transport nationale. Ateliere Fara Frontiere, ca intreprindere sociala de insertie, stie acest lucru foarte bine. L-a aflat, in primul rand, de la angajatii sai aflati in programul de insertie. De aceea, AFF si-a unit fortele cu una dintre cele mai puternice organizatii din UE in domeniul mobilitatii incluzive, bazata in Franta – Mobin Europe si cu Federatia Valona a intreprinderilor sociale de insertie si organizatiilor din economia sociala active in domeniul insertiei socio-profesionale CAIPS pentru a analiza situatia in respectivele tari si a propune instrumente de baza necesare in insertia socio-profesionala a lucratorilor vulnerabili cu probleme de transport. 

Ateliere Fara Frontiere lucreaza la un instrument de diagnostic a problemelor de mobilitate ale lucratorilor defavorizati, instrument ce va fi validat cu partenerii transnationali si apoi propus si autoritatilor din Romania. 

Asociatia a fost prezenta pe 20 septembrie la conferinta valona privind mobilitatea incluziva care a reunit toti actorii din economia sociala, din partea autoritatilor publice si comunitatea stiintifica pentru a dezbate aceasta tematica, si a prezentat experienta organizatiei si concluziile seminarului de la Bucuresti din iunie cu recomandari pentru politici europene care sa favorizeze mobilitatea lucratorilor defavorizati.