Oamenii care lucrează în atelierele noastre- educlick, remesh și ferma bio& co sunt oameni care au dat dovadă mereu de reziliență în fața obstacolelor pe care viața le poate aduce în drumul oricăruia dintre noi. Sunt oameni care s-au confruntat sau încă se confruntă  cu mai multe tipuri de vulnerabilități și au găsit în ateliere ocazia de a-și îmbunătăți și schimba viața,

Programul nostru de integrare socio-profesională din ateliere durează aproximativ doi ani, timp în care aceștia pot deprinde abilități necesare pentru orice loc de muncă, precum lucrul în echipă, respectarea unui program de lucru și învățarea unei meserii practice. Ceea ce ei învață pot utiliza mai târziu în orice alt loc de muncă, însă ceea ce ne bucură în mod special este că ei învață să aibă încredere în ei, să creadă în ceilalți oameni și să privească spre un viitor mai senin.

Iată povestea unora dintre colegii noștri dragi: 

 Rubi lucrează în atelierul educlick. Dezasamblează piesele calculatoarelor pe care le colectăm și este tare fericită că lucrează după o perioadă foarte grea.
 
Are o fetiță pe care o numește afectuos „prințesa ei” și încearcă cât de mult poate să o ocrotească de greutățile prin care ea trece. Este 𝐦𝐚𝐦𝐚̆ 𝐬𝐢𝐧𝐠𝐮𝐫𝐚̆, iar în fața angajatorilor acesta era un motiv recurent de 𝐫𝐞𝐟𝐮𝐳 𝐚𝐥 𝐚𝐧𝐠𝐚𝐣𝐚̆𝐫𝐢𝐢 𝐞𝐢.  Nu erau de acord cu programul ei: trebuia să își ducă și să își ia fetița de la creșă și ulterior de la școală. Problemele frecvente de sănătate ale fetiței o împiedicau de asemenea să poată lucra cu un program fix. Adesea ajungea cu ea la doctor sau la spital. Avea de ales practic între a munci sau a avea grijă de copil.
 
Colega noastră Rubi
Apoi un episod de violență domestică i-a destabilizat viața și nu a mai avut unde locui.  Cu ajutorul unei prietene a auzit de Asociatia Casa Ioana al cărei personal a îndrumat-o către mai multe centre care oferă suport persoanelor abuzate, pentru a avea un loc să stea.
 
 „Printr-un astfel de centru am aflat de Ateliere Fără Frontiere și m-am angajat aici în atelier. Ce mi-a plăcut la AFF e că au înțeles situația cu copilul. Fata mea e acum clasa a doua și cu ajutorul consilierului AFF am reușit să o înscriu la un afterschool ca să pot să o iau seara după muncă. Acum pot să strâng și bani ca să îmi permit o chirie la un moment dat.”
Un mesaj pe care Rubi îl are pentru oamenii care îi privesc acuzator pe cei care nu au un loc de muncă este ca ei să se întrebe „de ce?” și să caute să înțeleagă motivele care îi împiedică pe aceștia să se integreze.
În atelierul remesh, Dorina coase zi de zi accesoriile făcute din bannere și mesh-uri publicitare, gata să fie purtate de voi. 
 
Dorina a avut un discurs emoționant la Palatul Parlamentului, la Conferința Oganizațiilor și Întreprinderilor de Economie Socială pe care am organizat-o pe 23 octombrie., unde a vorbit deschis publicului despre povestea ei:
 
 „De fiecare dată când încercam să găsesc un loc de muncă mă loveam de refuzuri. Fie din cauza vârstei, fie din cauza lipsei de experiență, a lipsei de calificări. Mi-am dorit să fac o schimbare în viața mea și să muncesc, dar nu credeam că cineva m-ar accepta.”, a spus ea în cadrul evenimentului.
 
 
Colega noastră Dorina ținând un discurs emoționant la Palatul Parlamentului
 Are 58 de ani și a avut multiple probleme în a-și găsi o locuință stabilă, iar studiile și calificările ei nu erau suficiente pentru a se angaja undeva.
 
A început de un an să lucreze la remesh, iar viața ei s-a îmbunătățit în mod vizibil.
Oameni precum Dorina ne amintesc că vulnerabilitatea este o etapă prin care cineva trece, și nu o etichetă permanentă. Cu sprijin susținut pe termen lung și înțelegere, oamenii pot depăși problemele în care se află și pot duce o viață independentă.
Colegul nostru Mircea

Mircea, noul nostru coleg din atelierul educlick.  Dezasamblează piesele calculatoarelor și este fericit că atelierul i-a dat șansa 𝐩𝐫𝐢𝐦𝐮𝐥𝐮𝐢 𝐥𝐨𝐜 𝐝𝐞 𝐦𝐮𝐧𝐜𝐚̆.

Are 45 de ani și povestește că nimeni nu a avut încredere să îl angajeze până acum. Deși este un om optimist și glumeț, trecutul lui este un motiv puternic de respingere în ochii angajatorilor.  Vara aceasta a fost liberat din penitenciar după un timp îndelungat în care a fost privat de libertate. Atunci a început în adevăratul sens al cuvântului o 𝐯𝐢𝐚𝐭̦𝐚̆ 𝐧𝐨𝐮𝐚̆. Nu găsea un loc cu carte de muncă, singura opțiune fiind 𝐦𝐮𝐧𝐜𝐚 𝐥𝐚 𝐧𝐞𝐠𝐫𝐮, care 𝐯𝐮𝐥𝐧𝐞𝐫𝐚𝐛𝐢𝐥𝐢𝐳𝐞𝐚𝐳𝐚̆ și mai mult un lucrător. A fost direcționat către Ateliere Fără Frontiere căutând ajutor la serviciul de probațiune.
 
 “Eu o perioadă lungă am fost într-o altă lume, iar când m-am întors totul era schimbat. De exemplu, nu știam să folosesc un telefon mobil. Am vrut mult să muncesc, să fac ceva cu viața mea, dar la un interviu te resping imediat dacă aud că ai cazier. Se sperie, se gândesc că o să furi de la ei sau că ești pus pe făcut rău.”, ne spune el.
 
Are o mare dorință de 𝐬𝐜𝐡𝐢𝐦𝐛𝐚𝐫𝐞 și privește spre viitor cu speranță. L-am angajat în atelier și suntem bucuroși că ne este coleg. Spune că din momentul în care a fost liberat are vise noi și își dorește cel mai mult să reușească să își întemeieze o familie.
 
 Un mesaj pe care Mircea îl are pentru oamenii care îi judecă pe cei cu un trecut asemănător este ca ei să le 𝐝𝐞𝐚 𝐨 𝐬̦𝐚𝐧𝐬𝐚̆, pentru că oamenii au nevoie de ocazia de a se îndrepta și de a simți că fac 𝐩𝐚𝐫𝐭𝐞 𝐝𝐢𝐧 𝐜𝐨𝐦𝐮𝐧𝐢𝐭𝐚𝐭𝐞.
 

Campania „Economia socială și solidară crede în oameni” are ca scop familiarizarea  publicului larg cu domeniul economiei sociale și modurile prin care aceasta poate răspunde unor probleme cu care ne confruntăm în prezent.  

Campania face parte din proiectul „Incluziunea are Voce – Capacitarea Grupurilor Vulnerabile pentru Incluziune Şi Inovație Socială”, proiect finanțat de Active Citizens Fund – Romania prin Granturile SEE 2014-2021.