O zi în atelierele educlick și remesh
În fiecare dimineață în atelierele educlick și remesh, colegii din 𝐩𝐫𝐨𝐠𝐫𝐚𝐦𝐮𝐥 𝐝𝐞 𝐢𝐧𝐭𝐞𝐠𝐫𝐚𝐫𝐞 𝐬𝐨𝐜𝐢𝐨-𝐩𝐫𝐨𝐟𝐞𝐬𝐢𝐨𝐧𝐚𝐥𝐚̆ se adună de la ora 8:00, își pun uniformele bleumarin de lucru și împreună cu șefii de ateliere stabilesc care sunt prioritățile zilei.
Atelierul educlick este locul unde echipamentele IT și adulții din medii defavorizate primesc o nouă șansă.
La educlick dinamismul se simte cel mai puternic: colegii discută, sortează deșeurile electrice și electronice colectate și le distribuie pe categorii către diverse departamente ale atelierului. Unii colegi le grupează pe echipe și încep să recondiționeze și să repare, după caz, calculatoare și echipamente IT. Alții dezasamblează piesele care provin de la alte tipuri de deșeuri rămase: imprimante sau frigidere, pe care le pregătesc spre reciclare.
Calculatoarele testate și recondiționate sunt trimise la ambalare și curățare. Apoi, un alt grup de colegi urcă echipamentele în camionul care călătorește în toate colțurile țării. 𝐒𝐮𝐧𝐭 𝐩𝐫𝐞𝐝𝐚𝐭𝐞 𝐬̦𝐜𝐨𝐥𝐢𝐥𝐨𝐫, 𝐎𝐍𝐆-𝐮𝐫𝐢𝐥𝐨𝐫, 𝐬̦𝐢 𝐢𝐧𝐬𝐭𝐢𝐭𝐮𝐭̦𝐢𝐢𝐥𝐨𝐫 𝐜𝐚𝐫𝐞 𝐥𝐮𝐜𝐫𝐞𝐚𝐳𝐚̆ 𝐜𝐮 𝐩𝐞𝐫𝐬𝐨𝐚𝐧𝐞 𝐝𝐢𝐧 𝐜𝐨𝐦𝐮𝐧𝐢𝐭𝐚̆𝐭̦𝐢 𝐝𝐞𝐳𝐚𝐯𝐚𝐧𝐭𝐚𝐣𝐚𝐭𝐞 𝐬̦𝐢 𝐝𝐢𝐧 𝐦𝐞𝐝𝐢𝐢 𝐫𝐮𝐫𝐚𝐥𝐞.
Anul acesta am donat patru mii de calculatoare către astfel de instituții, care și-au exprimat nevoia de echipamente prin participarea la concursul din cadrul programului 𝐃𝐚̆𝐦 𝐂𝐥𝐢𝐜𝐤 𝐩𝐞 𝐑𝐨𝐦𝐚̂𝐧𝐢𝐚.
Ritmul de zi cu zi din atelier este astfel bine structurat, iar colegii sunt deja obișnuiți. Unii dintre ei sunt proaspăt sosiți în atelier, alții au deja vechime și îi pot îndruma pe ceilalți. În prezent cei care lucrează sunt persoane care de-a lungul timpului au acumulat mai multe adicții și care sunt în proces de recuperare. Alții sunt persoane care au fost private de libertate în penitenciare, sau persoane cu diferite dizabilități. În timp, au învățat să lucreze în echipă și să se ajute reciproc.
Atelierul remesh este locul unde trecutul materialelor publicitare de pe clădiri și al oamenilor se transformă în oportunități de viitor.
La remesh atmosfera este mai liniștită datorită naturii muncii în atelier. Lucrătorii sunt persoane cu dizabilități care fac parte din 𝐠𝐫𝐮𝐩𝐮𝐫𝐢 𝐯𝐮𝐥𝐧𝐞𝐫𝐚𝐛𝐢𝐥𝐞, majoritar femei, mame cu mai mulți copii și cu un trecut foarte dificil, care au fost victime ale violenței domestice sau ale traficului de ființe umane, sau care nu au avut adăpost.
În fața mașinilor de cusut, fiecare lucrează tăcut și concentrat pentru a coase sacoșele, gențile, borsetele și rucsacurile făcute din bannerele și mesh-urile publicitare care ajung regulat în atelier. Pentru ca toate aceste accesorii să prindă viață, colegii noștri trec bannerele și mesh-urile printr-un proces transformator: le taie, igienizează, prelucrează, iar la final le cos și asamblează piesele.
“Faptul că acești oameni muncesc le oferă o rutină și o stabilitate de care au nevoie pentru a-și menține viața în echilibru. Mulți dintre ei se confruntă cu foarte multe probleme. Se confruntă cu un mod de locuire instabil, sau cu anumite probleme de sănătate.
De aceea e important că atelierele educlick și remesh nu le oferă doar un program care îi responsabilizează, ci îi ajută să simtă că au o viață activă, că pot depăși mai ușor situația în care se află. O parte importantă a întregului proces este faptul că ei știu că pot găsi 𝐬𝐩𝐫𝐢𝐣𝐢𝐧 𝐢̂𝐧 𝐜𝐨𝐧𝐬𝐢𝐥𝐢𝐞𝐫𝐞𝐚 𝐝𝐞 𝐜𝐚𝐫𝐞 𝐚𝐮 𝐩𝐚𝐫𝐭𝐞 𝐬𝐚̆𝐩𝐭𝐚̆𝐦𝐚̂𝐧𝐚𝐥.”, spune Ovidiu, coordonatorul atelierului educlick.
Provocările din acompanierea socio-profesională.
Acompanierea este o parte esențială a întregului proces de integrare socio-profesională. Colegii din ateliere merg la lucrătorii noștri sociali pentru a putea găsi îndrumare în problemele pe care le întâmpină.
Unii dintre aceștia au nevoie de sfaturi juridice, au nevoie să își obțină anumite acte, sau să găsească locuri unde își pot lăsa copii mici cât timp lucrează. Cei care au probleme cu locuirea sunt adesea referiți către ONG-uri partenere care îi pot ajuta să găsească locuințe la un preț accesibil, sau medici de care au nevoie, în caz că au probleme de sănătate.
Cei care au nevoie să își continue studiile au fost susținuți să se înscrie în “A Doua Șansă”, program al Ministerului Educației, prin care persoanele care din diverse motive au 𝐚𝐛𝐚𝐧𝐝𝐨𝐧𝐚𝐭 𝐬𝐭𝐮𝐝𝐢𝐢𝐥𝐞 𝐬̦𝐜𝐨𝐥𝐚𝐫𝐞 𝐭𝐢𝐦𝐩𝐮𝐫𝐢𝐮, au șansa să recupereze și să își ia diplomele necesare.
Criza umanitară adusă de războiul din Ucraina a adus noi provocări în ateliere. În ultimul an am primit persoane refugiate din Ucraina, iar în prezent 5 ucraineni s-au alăturat echipei educlick și remesh. Unii dintre ei au prins rapid limba română și pot comunica cu ceilalți colegi.
Colegii noștri din programul de integrare socio-profesională ne reamintesc în fiecare zi de reziliența și puterea de a merge mai departe, în ciuda problemelor pe care viața ni le aduce în față.
Toate eforturile de acompaniere socio-profesională au fost posibile cu sprijinul Air Liquide, partener de cursă lungă al asociației.
Text scris de: Gabi Cherciu