Am ajuns și la cea de-a doua sesiune de mentoring, organizată pentru persoanele vulnerabile aflate în atelierele noastre, un proiect realizat alături de cei de la Alstom. 

REinsert – a second chance for the disadvantaged, part of the labor market crisis solution (REinsert- o a doua șansă pentru cei defavorizați, parte a soluției de criză pe piața forței de muncă) este o colaborare ce urmărește parcurgerea etapei de activare a angajaților noștri în inserție pe piața muncii, prin vizite de lucru și ședințe de mentorat desfășurate alături de echipa Alstom, cu scopul de a-i sprijini pe salariații în inserție să dobândească abilități de muncă și să se adapteze la cerințele pieței muncii. 

 

Această întâlnire a pus accentul pe încadrarea în muncă, aspecte importante ale derulării unui contract de muncă și al desfășurării activității profesionale în raportul cu angajatorul, după cum urmează:  

  1. Contracte de muncă determinate si nedeterminate, perioada de probă, perioadă de preaviz. Au fost oferite indicații practice privind analiza informațiilor pe care le avem și atenția la detalii  în ceea ce privește semnarea contractului individual de muncă 
  1. Parcurgerea capitolelor importante din contractul de muncă:  încadrarea pe post, justificarea cu documente a cerințelor de  încadrare pe post, programul de lucru, salariu, concediu, condiții de muncă, beneficii, etc 
  1. Examenul medical, condiție prealabilă angajării și examenele periodice de medicină a muncii 
  1. Drepturi și obligații ale angajatului și ale angajatorului  
  1. Reglementarea relațiilor de muncă conform legislației de a muncii 
  1. Regulamentul de ordine interioară, reglementarea derulării activității  în firmă – angajatorul aduce la cunoștință normele, angajatul semnează în acest sens și respectă cele prevăzute    
  1. Încetarea contractului individual de muncă: demisie, concediere, acordul părților    

Expunerea a fost făcută  într-o manieră profesionistă, prietenoasă iar limbajul a fost accesibil, astfel încât participanții s-au simțit  încurajați să pună  întrebări. Exemplificarile oferite în răspunsuri au fost utile și adecvate nivelului de înțelegere și experiență al participanților.  

Suntem sigură că toate aceste informații le-au fost utile angajaților noștri și că le vor folosi la viitorul loc de muncă stabil pe care îl vor ocupa, după terminarea programului de inserție la Ateliere Fără Frontiere.