Cum facem binele colectiv? Colectăm deșeuri IT, le recondiționăm și le donăm calculatoare copiilor din medii vulnerabile, în timp ce oferim o nouă șansă celor excluși și marginalizați. Iată cum!
În Ateliere Fără Frontiere toată activitatea de zi cu zi implică eforturi pentru un bine susținut. În acest cerc al solidarității sunt implicați angajații în programul de inserție socio-profesională ce provin din medii vulnerabile și companiile care susțin activitatea noastră prin donații sau predarea deșeurilor electrice și electronice.
Cercul este închis de către beneficiarii finali – școlile și copiii din mediile rurale vulnerabile din România, spre care ajung calculatoarele recondiționate în atelierul educlick.
Angajații în curs de dobândire a independenței la Ateliere Fără Frontiere
Suntem o întreprindere socială care integrează pe piața muncii persoane cu multiple dificultăți: șomeri de multă vreme sau care n-au avut niciodată un loc de muncă, supraviețuitoare ale violenței domestice sau traficului, persoane eliberate din penitenciar sau aflate în probațiune.
Alături de aceste persoane începem binele de zi cu zi, prin colectarea și repararea echipamentelor care de altfel ar fi ajuns la reciclare – calculatoare bune, ce au nevoie de mici ajustări pentru a dobândi o viață nouă.
Ei și ele sunt cei care testează, deșurubează, înlocuiesc componentele, astfel ca la final să trimitem mii de calculatoare în fiecare an în toată țara.
Sunt oameni determinați să depășească trecutul, să se reconstruiască pe sine, să dobândească independența pentru o viață mai bună pentru ei și familiile lor. Susținerea acestor locuri de muncă în atelierul educlick și a acompanierii pe care noi o oferim înseamnă susținerea acestor oameni, oferirea unei noi șanse atunci când nimeni părea să nu o mai facă.
Colectarea faptelor bune alături de companii partenere
Orice sprijin este binevenit pentru noi – fie că este sub formă de sponsorizare sau donație de calculatoare uzate sau alte tipuri de DEEE. Pe toate le folosim pentru a susține activitatea din atelierul educlick, ce implică susținerea locurilor de muncă a persoanelor vulnerabile și donațiile de calculatoare către școli din medii rurale, aflate în risc mare de sărăcie.
Și pentru că suntem aici, vrem să mulțumim Air Liquide, Pentalog, In-tech, Cegedim, Bergerat Monnoyeur, Compania Națională Administrația Porturilor Maritime S.A. Constanța, Central Europe Technologies, Alchimex, Turbomecanica, Cipcos Mar, Agritech, Meli Melo, Romcarton – Rossmann Romania, Groupama.
Datorită lor, în 2021, am susținut programul de inserție și am dus mai departe activitatea din atelierul educlick.
INS: Din 950 000 de elevi din mediul rural, doar 150 000 au un calculator la școală
Am găsit o metodă sustenabilă de a umple aceste goluri imense din sistemul de educație digitală din România. Calculatoarele uzate din companii îți găsesc a doua viață în școlile din mediul rural din România, după ce sunt recondiționate în atelierul nostru.
Acum, avem în lista de așteptare 400 de calculatoare cerute de școli pentru laboratoare de informatică (pentru că nu au deloc sau cele existente sunt prea vechi), sau pentru clasele individuale și școala online.