
Primim cu brațele deschise oameni care au aceeași misiune ca noi! De curând, Nina, studentă la Academia de Studii Economice din București, ni s-a alăturat ca voluntar pentru a descoperi cum se aplică economia socială într-o asociație specializată.
Am întrebat-o despre experiența ei în Ateliere Fără Frontiere, iar mai jos le putem regăsi pe toate, alături de învățăturile transmise.
De ce ai ales să faci voluntariat la Ateliere Fără Frontiere? Ce ai învățat și cum ai lucrat aici?
Căutam un stagiu pentru a finaliza diploma de licență în management intercultural și Ateliere Fără Frontiere pur și simplu mi-a atras atenția. În timpul unuia dintre cursurile mele de antreprenoriat social de la Academia de Studii Economice din București, Damien, directorul general al AFF a făcut o prezentare a asociației la care am avut șansa să particip. Angajamentele lor față de problemele sociale și de mediu și modul lor de acțiune pentru a lupta pentru acestea prin intermediul celor trei ateliere de inserție m-au făcut să vreau să aflu mai multe și să mă implic. Am învățat atât de multe, la toate nivelurile! Fie că este vorba despre economia socială și solidară în totalitatea sa, despre specificitățile și provocările întreprinderilor sociale de integrare în muncă, cultura românească sau chiar despre mine, această experiență a fost revelatoare.
Ce impresie ai despre întreprinderilor sociale din România? Unde găsești loc pentru schimbare?
Este clar că mediul întreprinderilor sociale din România nu este cel mai favorabil dezvoltării lor, motiv pentru care consider pozitiv că mulți actori sunt încă mobilizați, în ciuda dificultăților cu care confruntă. Acestea contribuie la soluționarea problemelor sociale și de mediu care sunt de obicei puse deoparte și astfel reduc eșecurile sistemului actual. Aș spune că implementarea ajutoarelor publice în favoarea structurilor economiei sociale, precum subvențiile care sunt disponibile pentru întreprinderile sociale din Franța, le-ar putea permite celor din România să își mărească capacitățile și, prin urmare, impactul. De asemenea, cred că o mare parte a populației nu este încă suficient informată despre economia socială și utilitatea acesteia, iar din această cauză nu se simte vizată de aceste probleme. Cred că pentru o schimbare reală, este necesară o conștientizare generală.
Cum te-ai simțit să lucrezi cu persoane vulnerabile? Cum crezi că putem face mai mult pentru ei?
Din punct de vedere personal, a fost foarte îmbogățitor să îndeplinim toate aceste profiluri diferite, cu toții avem multe de învățat unul de la celălalt. Dar știți că nu vorbesc românește, interacțiunile mele cu beneficiarii au fost într-adevăr limitate, așa că într-un fel simt că mi-a fost dor de ceva.
Care este următorul pas din viața ta și cum te va ajuta această experiență?
Din octombrie, voi participa la un curs de formare profesională privind coordonarea proiectelor de solidaritate internaționale și locale la institutul IFAID din Bordeaux (Franța). Pentru a fi admisibil în această pregătire, una dintre prerogative a fost aceea de a avea o experiență în acest domeniu, pe care am obținut-o datorită stagiului meu la AFF. Mai mult, așa cum înainte de studiile mele erau în principal despre întreprinderi de afaceri, am dobândit o mulțime de cunoștințe și abilități care vor fi cu adevărat utile pentru aceasta. Deci da, acesta este un mare mulțumire întregii echipe AFF cu care am împărtășit această experiență.
Dacă vrei și tu să faci parte din echipa noastră, într-un internship sau ca voluntar, noi te așteptăm cu drag!