După ce a fost premiată de către Comitetul Economic și Social European pentru recondiționarea calculatoarelor, Asociația Ateliere Fără Frontiere primește 2 premii și o nominalizare la prima Gală Al 12-lea Ceas (Green Report România): Excelență în Economie Circulară pentru platforma educlick, Excelență în Agri-Food pentru ferma socială bio&co și a fost nominalizată la categoria Excelență în Inovație pentru Mediu pentru atelierul remesh. 

Problematica de mediu este într-adevăr în al 12-lea ceas și afectează sănătatea și economia țării. Există însă inițiative de succes care pot contribui la protejarea mediului și care merită încurajate și extinse. 

Platforma educlick are o istorie de 14 ani în aplicarea principiilor economiei circulare, cu impact de mediu, educațional și social. Prin educlick.ro, Ateliere Fără Frontiere colectează deșeuri electrice și electronice, repară calculatoarele pe care le donează școlile și copiii din mediile cele mai defavorizate din țară. În 14 ani educlick a echipat laboratoare IT în mai mult de 10% din școlile din mediul rural din România, cu peste 23.000 echipamente IT donate. 

Modelul pe care se bazează economia circulară este unul care implică repunerea în circuitul economic al deșeurilor prin reciclarea acestora pentru recuperarea materialelor. Deșeurile electrice și electronice au un grad ridicat de reutilizare cu un impact zero asupra mediului. Asociația a realizat un proces ce presupune colectarea, testarea, sortarea, curățarea, repararea, resoftarea și ambalarea echipamentelor IT care au ajuns pe băncile elevilor din România. Prin acest circuit, platforma promovează importanța reutilizării pentru impactul de mediu și încurajează constant în spațiul public această modalitate de evitare de emisii CO2. 

Premiul de excelență în Agri-Food a fost câștigat pentru proiectul bio&co, ferma socială a Asociației Ateliere Fără Frontiere care aplică cu succes principiile agriculturii organice/bio și a distribuției în lanț scurt „de la fermă la consumator” (echivalentul „farm to fork”). Ferma certificată ecologic se află la nici 30 km de București, în satul Ciocănari, Dâmbovița, astfel că distanța scurtă permite livrarea legumelor chiar în ziua recoltării. 

Acest principiu este regăsit acum în planurile Uniunii Europene și ale ministerelor pentru sustenabilitatea și impactul de mediu al culturilor agricole. bio&co este printre puținele ferme din România certificată ecologic și care contribuie activ la atingerea obiectivului de a consacra 25% din terenurile agricole agriculturii ecologice din Europa. 

Nominalizarea pentru Excelență în Inovație de Mediu revine atelierului remesh al asociației Ateliere Fără Frontiere care transformă bannerele și mesh-urile publicitare în produse și accesorii fashion, etice și sustenabile. 

Tone de deșeuri de publicitare au fost colectate și transformate în peste 75.000 de produse sustenabile fashion și home&deco în cadrul acestui atelier. Bannerele și mesh-urile publicitare sau Out Of Home Advertising (OOH) sunt produse din materiale ce nu au soluție de reciclare, alternativa fiind arderea. Pentru a evita acest lucru, remesh extinde viața acestor deșeuri aplicând principiile de upcycling care reprezintă un tip de reciclare creativă, în care un deșeu este transformat în produse noi, fără a-l descompune în materiile prime secundare din care a fost creat. 

Ateliere asociației au și un impact social foarte important fiind dedicate sprijinului socio-profesional  al persoanelor vulnerabile pentru re/integrarea pe piața muncii.