Inserția persoanelor vulnerabile pe piața muncii din România a fost și va fi dintotdeauna obiectivul central pentru care milităm în cadrul Asociației Ateliere Fără Frontiere, iar cu sprijinul partenerilor noștri reușim să ducem acest obiectiv la îndeplinire. 

Un astfel de proiect de succes este cel derulat alături de ING Tech Romania, prin care am realizat acompanierea socio-profesională persoanelor vulnerabile recomandate de către Asociația Carusel. Povestea unuia dintre participanții în programul nostru de inserție o împărtășim mai jos. 

V.A. a pășit pe porțile Asociației Ateliere Fără Frontiere în căutarea unui loc de muncă la începutul anului 2021. Mamă a 6 copii, neșcolarizată, cu multiple probleme de sănătate și o victimă a violenței domestice, aflată la prima sa experiență de muncă. 

Însă, la Ateliere Fără Frontiere, V.A. și-a găsit un loc de muncă stabil în cadrul atelierului remesh și un loc sigur unde trecutul său vulnerabil nu era o slăbiciune. După ce a prins curaj, V.A. a preluat mai apoi și sarcini de curățenie, fiind mult mai dornică să se implice în astfel de responsabilități. 

Pentru a-i înțelege și vindeca rănile din trecut, echipa de consiliere pentru inserție i-a oferit constant asistență și îndrumare, iar V.A. a devenit, pe zi ce trece, un om mai responsabil și mai echilibrat. 

S-a înscris în programul educațional „A doua Șansă”, din dorința de a evolua și de a învăța să citească și să scrie cursiv și, la începutul anului 2022, și-a găsit un nou cămin sigur pentru ea și copiii săi, fiind integrată în programul de locuire de la Asociația Casa Ioana. 

Parcursul pe care V.A. l-a avut din anul 2021, până în prezent, este sesizabil, atât pentru ea, cât și pentru cei din jur. Ca în orice poveste, au existat puncte de cotitură în care „a renunța” a fost cel mai apropiat răspuns din partea lui V.A., dar, în final, ea este încă aici, la Ateliere Fără Frontiere. Dornică să continue drumul pe care a pornit, iar noi sperăm că la terminarea programului din atelierul remesh, V.A. va deveni omul mai bun pentru ea și familia ei. 

Mulțumim încă o dată echipei ING Tech Romania pentru că a jucat un rol atât de important în această poveste de succes.