Dacă ne uităm la evoluția ratei de părăsiere timpurie a școlii pentru tinerii din grupul de vârstă 18-24 de ani la nivelul întregii Uniuni Europene, putem spune că lucrurile se îmbunătățesc, dar dacă aruncăm o privire peste statisticile de acasă, România dezamăgește. La nivelul anului 2009, media europeană pentru părăsirea timpurie a școlii era de 13,1%, iar în 2018 aceasta scăzuse la doar 9,5%. În situația României, în decurs de 9 ani, nu s-a schimbat mare lucru – rata din 2009 era de 16,7%, iar în 2018 scăzuse doar până la 16,4% (sursă). Acesta este și unul dintre motivele pentru care în 2018, Ateliere Fără Frontiere a înscris programul Dăm un Byte de Ajutor în competiția de proiecte Teimplici.ro. Numărându-ne printre cei 3 câștigători ai competiției organizate de Telekom Romania, am avut șansa de a implementa programul Dăm un Byte de Ajutor în județul Hunedoara, unul dintre cele mai grav afectate de problema abandonului școlar. 

Datorită sprijinului financiar oferit de Telekom Romania, Ateliere Fără Frontiere a donat anul trecut 150 de calculatoare complet echipate către Colegiul Național de Informatică „Carmen Sylva” și Școala Gimnazială „I.G. Duca” din Petroșani, Colegiul Tehnic „Constantin Brâncuși” și Clubul Copiilor din Petrila, Școala Gimnazială Bretea Română, Școala Gimnazială „Ion Buteanu” Buceș, Școala Gimnazială Romos și Școala Gimnaziala „Dr. Aurel Vlad” din Orăștie. 

Scopul Dăm un Byte de Ajutor în județul Hunedoara a fost acela de a transforma procesul educativ, dându-le elevilor din medii cu risc de excluziune socială motive în plus pentru a frecventa școala și a-și continua studiile, ba chiar să-i ajutăm să descopere noi pasiuni și să dezvolte abilități la mare căutare pe piața muncii. 

N-am fost singuri în demersul nostru – celelalte două organizații care s-au numărat printre cele premiate în cadrul competiței Teimplici.ro, ediția 2018 - Junior Achievement România și Edulier - ni s-au alăturat și astfel, programul Dăm un Byte de Ajutor în județul Hunedoara a implicat nu doar donația de calculatoare recondiționate. 

Ateliere Fără Frontiere a donat calculatoare pentru a transforma orele de curs în unele mai interactive și pentru a le oferi tinerilor șansa să deprindă aptitudini noi, necesare erei digitale. Junior Achievement România, prin programele sale, a oferit acces cadrelor didactice la resurse de educație financiară și de orientare profesională a elevilor. Edulier a pus la dispoziție materiale auxiliare pentru identificarea și combaterea dislexiei, disgrafiei și a discalculiei, astfel încât acestea să fie eliminate dintre factorii ce contribuie la abandonarea unui parcurs educațional normal. 

Ne bucurăm că am putut implementa acest program, despre care povestim mai multe pe blogul EduClick - platforma noastră de donații de calculatoare pentru educație. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *