FOOD-Y: Activarea tinerilor pentru soluții sustenabile.

FOOD-Y” își propune să conecteze tinerii NEETs (care nu sunt angajați, nu sunt în sistemul educațional sau în formare) cu  formatori în domeniul educației.  Scopul este activarea abilității tinerilor în a găsi soluții inovatoare în abordarea problemei risipei alimentare prin principiile economiei circulare.

Suntem parte din proiect alături de un consorțiu format din încă cinci organizații: HELLO
YOUTH (
Suedia), ANAZITITES THEATROU (Grecia), MINE VAGANTI NGO( Italia), FRAMEWORK ASSOCIAZIONE CULTURALE ( Italia), FAAL
DERNEGI (
Turcia). 

Ce ne propunem? 

EXPLORAREA ECONOMIEI CIRCULARE:

Înțelegerea aplicării conceptelor economiei circulare în sectorul alimentar. Explorarea lanțului valoric  alimentar și identificarea persoanelor cheie din comunitate implicate în industria alimentară. 

CUNOAȘTEREA CELOR MAI BUNE PRACTICI:

 Împărtășirea celor mai bune practici în inițiativele orientate spre tineri legate de risipa alimentară. Alinierea acțiunilor cu prioritățile de mediu, contribuind la lupta împotriva schimbărilor climatice.

MATERIALE DIDACTICE MULTILINGVE:

Elaborarea materialelor didactice atractive și multilingve (digitale, interactive, micro-lecții). Furnizarea de informații clare despre economia circulară, risipa alimentară și problemele globale conexe.

TESTAREA PROGRAMULUI:

 Testarea programului FOOD-Y cu un grup selectat de tineri NEETs. Obținerea susținerii active din partea părților interesate locale, inclusiv fermieri, manageri de deșeuri alimentare, factori de decizie politici și experți în economia circulară.

IMPLICAREA PARTENERILOR:

Consolidarea durabilității prin implicarea activă și informarea partenerilor locali și regionali în timpul și după finalizarea proiectului. 

Rezultatele proiectului: 

MANUALUL EDUCATORILOR.

Instruirea educatorilor care lucrează cu tineri. Manualul este o resursă care încurajază tinerii NEETs să abordeze problema risipei alimentare și să promoveze principiile economiei circulare.

SET-UL DE INSTRUMENTE AL PROGRAMULUI.

O resursă cuprinzătoare care îi ghidează pe participanți și pe organizatorii locali în abordarea risipei alimentare și implementarea soluțiilor durabile. Set-ul este format din:

  • Infografice
  • Videoclipuri
  • Chestionare
  • Workshop-uri

Urmăriți activitățile desfășurate în proiect pe website-ul dedicat. 

 

FOOD-Y este un parteneriat de cooperare Erasmus Plus în domeniul tineretului între Suedia, Turcia, România, Grecia și Italia, care sporește competențele antreprenoriale ale tinerilor și îi motivează să găsească soluții inovatoare la problemele legate de risipa de alimente din comunitățile lor, sprijinind Agenda 2030 pentru dezvoltare durabilă.

Finanțat de Uniunea Europeană. Punctele de vedere și opiniile exprimate sunt însă numai ale autorilor și nu reflectă în mod necesar cele ale Uniunii Europene sau ale Agenției Executive Europene pentru Educație și Cultură (EACEA). Nici Uniunea Europeană și nici EACEA nu pot fi considerate responsabile pentru acestea.