Comunitatea educlick a avut parte de o premieră. În cadrul proiectului „Dăm Click pe România” și alături de colegii noștri de la Aspire Teachers, am organizat un webinar destinat cadrelor didactice cu care am colaborat în ultimele 12 luni. 

În două zile de întâlniri online am discutat despre cele mai potrivite aplicații digitale ce pot fi folosite de către cadrele didactice și cum acestea pot îmbunătăți comunicarea cu elevii prin metode inedite de colaborare și evaluare. 

 

Cu ce plecăm din Școala Online? 

Învățământul la distanță este o provocare cu care încă ne confruntăm și noi și toată comunitatea educațională, din urma căruia tragem concluzi valoroase și găsim soluții eficiente, de termen lung. 

Pentru că ultimele 12 luni au scos la iveală nevoile cele mai acute ale educației din România, ne-am dat seama că școala nu va mai fi la fel pentru elevi și profesori, nici atunci când aceștia se vor întoarce fizic, în clasă. Digitalizarea educației este o problemă veche semnalată de asociația Ateliere Fără Frontiere prin platforma educlick, pentru care am  donat aproape 20.000 de calculatoare în ultimii 13 ani și vom continua să o facem. 

Tocmai din acest motiv, credem că este important să atragem atenția și să ne implicăm activ în digitalizarea unităților școlare și a metodelor de predare la clasă, pentru a aduce toate regiunile din România la un sistem de predare modern, adecvat cerințelor actuale ale societății. 

 

Testimoniale 

Am întrebat cadrele didactice cu care am colaborat care a fost experiența lor în școala online. Multe dintre ele au identificat-o ca pe o oportunitate, sesizând înclinarea elevilor și elevelor către acest stil de învățare 

„Am întâmpinat dificultăți legate de partea tehnică. Am învățat din mers să lucrăm pe aceste platforme online, uneori m-am simțit depășită de elevi, aceștia descoperind mai repede unele instrumente digitale. Am putut prezenta ușor elevilor materiale interesante, care le-au stârnit interesul, m-am simțit ajutată în predare de aceste materiale, prezentări și fișe de lucru găsite pe Internet. M-am simțit limitată de lipsa tablei reale, de lipsa de reacție a unora dintre elevi (camerele închise nu îți oferă acel feedback vizual pe care îl avem la clasă).” 

„Cât privește predarea limbilor străine, online-ul a fost foarte eficient în realizarea lecțiilor, ținând cont de faptul că școala nu are echipamente în fiecare clasă și semnalul la Internet este foarte prost. Școala online, nu este o soluție pe termen lung, dar beneficiile pe care le are tehnologia în predarea modernă sunt numeroase.” 

„Pentru profesorul de Informatică și TIC școala online este mai degrabă o oportunitate. Problema este de partea cealaltă, copii fără posibilitatea de a participa deplin la ore din lipsa echipamentelor corespunzătoare” 

 

Căutăm mereu soluții 

Căutăm mereu soluții și de aceea ne-am bucurat să găsim în Aspire Teachers parteneri de nădejde și cu care împărtășim viziunea unui sistem educațional schimbat  de profesori de calitate, care acționează ca lideri atât în școală, cât și în comunitate.  

Ne-am unit forțele și expertiza și am organizat aceste cursuri pentru a găsi împreună cele mai importante practici pe care le-am învățat din școala online și cele pe care trebuie să le transpunem pe viitor și în predarea fizică. 

Webinarul a fost susținut de trei profesoare membre Aspire Teachers și formatoare cu experiență în domeniul educației digitale: Adina Stratulat, Aurora Zamfir și Liliana Chivulescu. Pe rând, ele ne-au ajutat să găsim împreună răspunsuri la trei întrebări esențiale: 

Cum aleg între atâtea instrumente online?
Cum evaluez online?

Cum țin elevii și elevele motivați în online?  

„Lucrând cu organizația mea din afara sistemului, am simțit că webinarul ne va ajuta să fim mai eficienti in educația remedială pe care o oferim. În general, când sunt printre cadre didactice de multe ori simt ca nu fac parte din grupul acestora, la webinar nu am simțit acest lucru. Multumesc pentru oportunitate a fost de folos.” 

„Webinarul a fost o instructiv, bine organizat și ne-am simțit foarte bine. Interactivitatea unor astfel de întâlniri este importantă, ca și în lecțiile noastre, de altfel. Sunteți minunați și vă mulțumim pentru efortul pe care îl faceți pentru elevi și pentru profesorii lor, mulțumim pentru implicare!” 

„Am participat în ambele zile cu multă dorință și interes. Mi-a plăcut atmosfera lejeră, liberă, deschisă. Cunoștințele noi au fost ,,predate” cu calm, răbdare, ascultare, înțelegere. Am împărtășit idei din care avem de învățat pe viitor.” 

Am fost foarte fericiți să vedem că în doar două zile am reușit să formăm un grup unit și dezinvolt. Nu putem spune că ne surprinde pentru că noi știam dinainte că oamenii cu care lucrăm zilnic împărtășesc o pasiune ieșită din comun pentru profesia lor 

Nu ne oprim la donarea de calculatoare 

De ce am organizat acest eveniment? Deoarece nu vrem să ne oprim la donația de echipamente, ci să formăm o comunitate unită de dorința de schimbare în bine. 

Trebuie să ne amintim că schimbările rapide ce au loc la nivelul livrării educației de calitate înaltă nu trebuie să excludă nevoia imperială de a nu lăsa niciun elev în urmă din cauza lipsurilor materiale sau zonelor vulnerabile din care provin.  

În acest context, încercăm să oferim cât mai mult sprijin pentru cadrele didactice care conștientizează că nivelul de educație primită de un elev sau o elevă riscă să fie determinat strict de statutul socio-economic al părinților sau comunităților de unde provin. Acesta este o mare provocare întrucât pe lângă asumarea noilor metode de învățare, profesorii și profesoarele trebuie să-și asume mai mult ca niciodată un rol de mentor pentru cei ce riscă să rămână în urmă. Această dublu rol este cu atât mai apăsător în comunitățile vulnerabile, unde viitorul copiilor depinde de educația primită la școală și de sprijinul oferit de întreaga comunitate.  

În spatele calculatoarelor pe care le donăm, se află astfel de cadre didactice: profesori/profesoare și mentori în același timp, care și-au dorit mai mult pentru elevii lor și pe care noi am fost fericiți să-i putem sprijini în acest demers cu echipamentele necesare. 

Vrem să trecem la următorul nivel și să unim oamenii profesioniști cu care lucrăm individual în fiecare zi pentru că împreună este elementul ce va sta la baza transformării învățământului de astăzi în educația de mâine. 

Poți viziona cele trei sesiuni ale webinarului pe pagina noastră de Youtube! 

În cadrul proiectului „Dăm Click pe România” și alături de colegii noștri de la Aspire Teachers, am organizat un webinar destinat cadrelor didactice cu care … 

În cadrul proiectului „Dăm Click pe România” și alături de colegii noștri de la Aspire Teachers, am organizat un webinar destinat cadrelor didactice cu care … 

În cadrul proiectului „Dăm Click pe România” și alături de colegii noștri de la Aspire Teachers, am organizat un webinar destinat cadrelor didactice cu care … 

https://www.youtube.com/watch?v=Ewj8B6yO-LU
https://www.youtube.com/watch?v=-K9z2lqb9E8 

https://www.youtube.com/watch?v=j37x4PdJEpA 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *