De la începutul acestei luni, Ateliere Fără Frontiere are un nou Director General, pe Damien Thiery. Înainte să se alăture Ateliere Fără Frontiere, Damien a lucrat în sectorul privat în Franța, Marea Britanie și România. S-a stabilit în România în 2008 și consideră că acum e momentul potrivit să ofere ceva înapoi țării de care s-a îndrăgostit iar implicarea sa într-o organizație din sectorul ONG a fost un pas firesc, AFF fiind alegerea perfect aliniată cu misiunea sa personală de a lucra în spijinul celor în nevoie și pentru protejarea mediului.
Te invităm să-l cunoști mai bine pe Damien prin trei scurte răspunsuri.
Damien, cum se vedea Ateliere Fără Frontiere din afara organizației? Ce știai despre AFF înainte să treci prima dată pragul sediului din Șos. Olteniței 105?
Am aflat prima dată de Ateliere Fără Frontiere acum 5 ani, în timpul unei conferințe organizate de o cameră de comerț. De atunci am urmărit constant activitatea Ateliere Fără Frontiere prin intermediul social media, făcut curios de abordarea organizației în adresarea unor provocărilor de pe piața muncii în ceea ce privește integrarea persoanelor vulnerabile și protejarea mediului în același timp. De-a lungul anilor am observat, cu admirație, că impactul AFF în societate crește, dar, evident, mai sunt multe lucruri de făcut.
De la începutul lunii octombrie, ai preluat rolul de Director General al Ateliere Fără Frontiere. Ce speri să aduci nou în organizație?
Angajații AFF sunt oameni excepționali și sunt onorat să mă alătur echipei. În ultimii 11 ani, datorită lor, peste 200 de oameni au fost reintegrați și ajutați să se bucure de o viață normală și de drepturile care li se cuvin, datorită programelor personalizate de reinserție socio-profesională oferite de organizație, atât de mulți copii și tineri au primit acces la calculatoare în școlile în care învață prin platforma EduClick, tone de deșeuri au fost reciclate sau pregătite pentru refolosire, și toate acestea sunt doar câteva părți din ceea ce face AFF. Așadar, primul meu obiectiv este să continuăm ceea ce am făcut până acum, să păstrăm acest model inovator de întreprindere socială funcțional și eficient și să menținem echipa permanentă concentrată pe misiunea noastră, așa cum a fost mereu de-a lungul anilor. Între timp, este important să ținem minte că performanța socială este posibilă doar prin eficiență economică. Experiența mea din sectorul privat, în organizații mai mari, va ajuta AFF să genereze și mai multă valoare prin standardizarea și eficientizarea activităților, lucru menit să ofere mai mult timp echipei și pentru creșterea organizației.
Care crezi că sunt cele mai mari provocări ale conducerii unei organizații care are ca misiune inserția prin activitatea economică a persoanelor aflate în mare dificultate?
O întreprindere socială de inserție trebuie mereu să găsească un echilibru între eficientizarea operațiunilor, ca orice companie cu activitate economică, și menținerea atenției pe misiunea sa principală, aceea de a integra oameni vulnerabili, ceea ce înseamnă câteodată că trebuie să alegi abordarea socială și mai puțin productivă. În plus, ne dorim creșterea finanțărilor primite de AFF grație sponsorilor interesați de adresarea problemelor sociale și de mediu, acesta fiind un element important în dezvoltarea activităților noastre și a impactului nostru în societate. Fiind concentrați pe misiunea noastră de reintegrare socială, profesională și civică a celor vulnerabili, suntem foarte motivați să depășim toate aceste provocări.
Află mai multe despre Damien pe LinkedIn, în acest interviu din Le Petit Journal de Bucarest și în următoarele postări de pe conturile Ateliere Fără Frontiere de social media.
Pe Patrick Ouriaghli, co-fondator Ateliere Fără Frontiere și fostul Director General al asociației, l-am rugat să ne împărtășească mai multe despre această schimbare și planurile sale de viitor.
Patrick, care sunt cele mai importante momente din existența Ateliere Fără Frontiere pe care i le-ai povestit lui Damien când ați început să discutați despre venirea sa în echipa de management a organizației?
Ateliere Fără Frontiere este o structură atipică în peisajul românesc. Este o căsătorie necesară între mediul social și mediul economic menită să creeze valoare adăugată pentru societate prin reintegrarea unor oameni considerați neangajabili pe piața muncii și, mai larg, pentru a include cât mai mulți dintre cei mai vulnerabili dintre oameni în societate. A fost un drum lung până am reușit să facem subiectul vizibil, și va mai dura până când o să reușim să aducem inserția prin activitatea economică pe agenda publică. Damien cunoaște foarte bine mediul privat românesc, mai ales întreprinderile de producție și de distribuție unde se vor angaja majoritatea beneficiarilor Ateliere Fără Frontiere după ce au fost implicați în parcursul de inserție. Cunoaște prea bine miza pentru companii și de ce aceastea ar trebui să reușească să integreze mai mulți oameni vulnerabili. I-am povestit, împreună cu Raluca și cu departamentul social, cum putem reconstrui bazele unei integrări reușite. Am fost împreună în Franța, unde am vizitat printre altele asociația de unde a pornit povestea Ateliere Fără Frontiere, i-am arătat că se poate!
Care sunt lucrurile pe care crezi că angajații, partenerii și susținătorii AFF vor ajunge să le aprecieze cel mai mult la Damien?
Damien este implicat 200% în a găsi modelul potrivit, economic și social, care va permite Ateliere Fără Frontiere să fie sustenabilă și să se dezvolte cât mai mult și cât mai bine. Cred ca toți apreciază deja în mod deosebit optimismul său și capacitatea lui de a înțelege repede provocările, capacitatea de adaptare într-un mediu nou pentru el – cum este mediul asociativ, și de a aduce aici expertiza lui din mediul privat pentru a întări profesionalizarea echipei și sustenabilitatea business-ului social. Damien s-a alăturat Ateliere Fără Frontiere pentru că a ajuns la un moment din viața lui în care vrea să participe la schimbarea societății în bine și a găsit în Ateliere Fără Frontiere vehiculul (ecologic) potrivit pentru a concretiza visul lui pentru un viitor mai bun.
De ce apare această schimbare în viața ta profesională și cum vezi experiența ta ca Director General al AFF?
Eu sunt mai mult antreprenor decât manager. Ateliere Fără Frontiere are nevoie de un manager bun și experimentat ca Damien, care știe să organizeze munca și să sprijine membrii echipei mai bine. Totodată este nevoie de un gestionar care să știe să constituie o soliditate financiara și o previzibilitate mai bună. În același timp, eu simțeam nevoia unei noi provocări, pe care am găsit-o în proiectul „Les Alchimistes”, o întreprindere socială înființată acum 3 ani la Paris care vizează colectarea și compostarea deșeurilor organice, pe care o voi dezvolta în insula Réunion și în Oceanul Indian.
Experiența mea la Ateliere Fără Frontiere a fost cea mai importantă din viața mea profesională. Împreună cu experiența de dinainte, din Maroc, am trăit 15 ani aventura „Ateliers Sans Frontières”. A fost primul „job” în care nu m-am întrebat în vreo zi de ce vin la muncă dimineața. Aici am crezut împreună cu alți „visători” că putem construi o societate mai justă în ciuda lipsei de „interes general”. Încă suntem la început, persoanele vulnerabile nici acum nu sunt privite ca oameni „normali”, într-o societate în care normalitatea este încă un țel, nu o realitate… Sunt foarte multe de făcut încă pentru a convinge autoritățile, companiile și publicul larg, pentru a dovedi ca oricine poate deveni un membru activ al societății dacă primește sprijinul potrivit. Am încredere în faptul că noua echipă managerială o să facă tot posibilul să ducă mai departe „lupta” pe care a inițiat-o Raluca în 2008, la care am participat cu mult suflet și pe care o voi sprijini în continuare cât de mult pot.