Conflictul din Ucraina, a adus după sine o nevoie din ce în ce mai mare de ajutor în rândul refugiaților ajunși în România. Nevoile lor au crescut cu timpul, de la cele primare – precum nevoia de cazare și alimentație, la cele complexe – nevoia de a cunoaște limba, nevoia de a-și găsi un job prin care să se poată întreține, nevoia unei locuințe stabile și nevoia de suport și susținere în procesul lor de adaptare într-o altă țară. Conform datelor oficiale de pe site-ul unhcr, la data de 16 decembrie 2022 sunt 101,720 de persoane din Ucraina care locuiesc în România.  

 Ateliere Fără Frontiere a fost printre primele organizații care a acceptat, cu brațele deschise, angajarea refugiaților din Ucraina, încă din luna martie. Am oferit contracte de angajare în atelierele noastre, ședințe de consiliere și consultanță vocațională și am fost acolo pentru a le oferi informațiile de care aveau nevoie.   

 Cu toate acestea, am simțit nevoia să facem mai mult. Astfel, în luna august a acestui an, am început proiectul ”Support to self- reliance of vulnerable refugees from Ukraine”, în colaborare cu United Nations High Commissioner for Refugees (UNHCR), proiect ce își propune oferirea suportului necesar în accesarea pieții muncii convenționale din România, atât de către refugiați, cât și de către români proveniți din medii vulnerabile.   

 Proiectul a început prin identificarea și analizarea grupurilor țintă prin mai multe metode, una dintre ele fiind standul dedicat proiectului, din cadrul Romexpo, unde am purtat peste 500 de ședințe de consiliere cu membri comunității. Au urmat apoi ședințe de consultanță asupra integrării pe piața muncii, plasarea propriu-zisă a participanților proiectului pe piața muncii și garantarea unui sistem de suport informativ pentru aceștia. De asemenea, le-am oferit sprijin și i-am ghidat spre alte instituții conexe care să îi poată ajuta în ceea ce privește învățarea limbii române, informarea asupra drepturilor lor, traducerea de documente, asistență în privința deschiderii unui cont bancar în România.  

Dorim să le facem acomodarea cât mai ușoară, așa că, pentru a-i ajuta să cunoască țara noastră, pentru a-i face să înțeleagă mai bine tradițiile, obiceiurile, dar și pentru a le prezenta câte puțin din istoria noastră, am inclus în cadrul proiectului și diverse activități și excursii. Am mers în locații precum: castelul Peleș din Sinaia, Mânăstirile Sinaia și Cernica, salina de la Slănic Prahova, delfinariu și la Grădina Zoo. Am organizat workshop-uri ce au vizat drepturile refugiaților în România, procesul de angajare din România, dar și subiecte legate de gestionarea emoțiilor în procesul schimbării, pentru a le ușura procesul de integrare.   

Persoanele refugiate trăiesc în incertitudine și le este foarte greu să își facă planuri pentru viitor și să se concentreze pe construirea unui viitor în România. Ei nu știu ce posibilități le poate oferi țara noastră, ce drepturi ori ce șanse le oferă, iar fără a cunoaște limba română, dificultățile în găsirea unui loc de muncă potrivit experienței și abilităților lor sunt foarte mari. Cei mai mulți dintre ei nu pot beneficia de suport din partea familiei sau a prietenilor, iar asta le îngreunează procesul de adaptare, fiind cuprinși de sentimente precum neputință și singurătate. Integrarea lor în comunitate i-a ajutat să se simtă mai puțin străini, mai dornici să învețe limba română și mai predispuși la găsirea unui job cât mai potrivit pentru fiecare dintre ei.   

Pe tot parcursul proiectului, ne-a fost foarte clar faptul că, pentru a-i putea ajuta pe cetățenii ucrainieni să își construiască un trai în România, pentru a le putea oferi suportul de care au nevoie și pentru a îi face să se simtă mai puțin speriați de viitor, avem nevoie de soluții pe termen lung. Cursurile de limba română, consilierea în ceea ce privește găsirea unui loc de muncă, activitățile bine structurate și sprijinul informativ și emoțional sunt elemente care au făcut diferența în viețile a 33 de persoane din Ucraina care și-au găsit un loc de muncă prin intermediul proiectului.   

UNHCR, Agenția ONU pentru refugiați, demarează acțiuni pe plan internațional cu scopul de a proteja persoanele forțate să își părăsească țara din cauza confilictelor și a persecuției. Ei asigură adăposturi, apă și mâncare, apără drepurile fundamentale ale omului și dezvoltă soluții pentru ca persoanele refugiate să își găsească o un loc al lor în care să aibă șansa de a-și construi un viitor.   

Parteneriatul UNHCR – Ateliere Fără Frontiere are drept scop asigurarea integrării pe termen lung a persoanelor vulnerabile, în România, începând cu persoanele refugiate din Ucraina. Indiferent dacă aceștia vor dori să se întoarcă înapoi în țara lor, misiunea proiectului este susținerea lor pe tot parcursul acestor experiențe, de a le înțelege nevoile și de a-i ajuta să le îndeplinească.