Cât de necesare sunt competențele digitale în anul 2024?

 

Foarte! Într-o lume în care tehnologia este inima fiecărei activități, vrem să asigurăm că toată lumea are șansa de a învăța și de a se dezvolta. Fiecare dintre noi merită să se simtă încrezător și pregătit pentru provocările digitale de zi cu zi. 

Trăind într-o lume guvernată de tehnologie și unde activitățile zilnice au componente puternic digitalizate, de la modul în care comunicăm și lucrăm, până la cum cumpărăm, învățăm și ne petrecem timpul liber, așteptarea este ca procentul de competențe digitale dintr-o comunitate să fie și el la fel de dezvoltat. 

Însă realitatea este alta. Conform celui mai recent raport Eurostat, în anul 2023, doar 28% dintre românii cu vârste cuprinse între 16 și 74 de ani dețineau minimul de aptitudini digitale de bază (cunoașterea informațiilor și a datelor, comunicare și colaborare, crearea de conținut digital, rezolvarea problemelor și abilități de securitate digitală). Aceste cifre nu doar că sunt departe de obiectivul prin care ne angajăm ca până în 2030, cel puțin 80% din populația UE să aibă cel puțin competențe digitale de bază, dar indică faptul că mai mult de jumătate din populație nu dispune de nivelul de competențe digitale necesar pentru a se descurca într-o societate tot mai digitalizată.  

Cât de necesare sunt competențele digitale în anul 2024?

 Competențele digitale trebuie să fie accesibile întregii populații, din toate grupele de vârstă și din toate mediile sociale. Și tocmai de aceea, lansăm proiectul „Capacitare digitală: dezvoltarea abilităților și a integrării profesionale pentru persoane vulnerabile” alături de partenerii de la Societe Generale Global Solution Centre.  

 Ne-am angajat să fim parte din schimbare! Prin proiectul nostru, nu doar că oferim acces la cursuri de bază legate de utilizarea calculatorului, ci și la cursuri specializate despre colectarea, sortarea și dezasamblarea corespunzătoare a DEEE. Vrem să construim un viitor mai bun și mai echitabil pentru toți! 

Din anul 2008, Ateliere Fără Frontiere a dotat cu peste 30.000 de echipamente IT recondiționate peste 10% din instituțiile educaționale de la nivel național, contribuind activ la oferirea accesului la educație digitală, în special în zonele rurale din România. 

Să începem această călătorie împreună, să fim un exemplu de schimbare și să continuăm să inspirăm și să transformăm vieți!