In pragul sarbatorilor de iarna, tematica risipei alimentare si a deseurilor biodegradabile care ajung la depozitele de gunoi fara solutie de valorificare, dar si a saraciei si excluziunii – a celor care nu se pot bucura deplin de magia sarbatorilor este mai actuala decat oricand. 

Proiectul Bio&co s-a nascut din dorinta de aduce o solutie acestor doua nevoi, de a demonstra ca productia si consumul responsabil pot contribui la diminuarea impactului negativ al poluarii si distrugerii biodiversitatii, de a reduce risipa alimentara prin sensibilizare si reutilizare in sprijinul celor mai nevoiasi si de a diminua deseurile alimentare care in acest moment in Romania nu sunt colectate selectiv, ci amestecate cu deseuri menajere solide si pentru care nu exista solutie de valorificare, ajungand la depozitele de gunoi unde produc  biogaz nevalorificat, contribuind astfel la producerea de gaze cu efect de sera, la poluarea solurilor si panzelor freatice. 

Parteneriatul strategic cu Carrefour Romania si Fundatia Carrefour ne-a permis incepand cu 2015 sa dezvoltam o ferma la Ciocanari, Dambovita de 4 hectare de legume respectand principiile agriculturii biologice la Ciocanari, Dambovita si o platforma de 1000 m² de compostare naturala a deseurilor de legume-fructe pentru a produce fertilizant natural pentru agricultura bio, intreprindere sociala de insertie care angajeaza persoane din comunitatea roma locala si persoane dezavantajate din grupuri vulnerabile care  se reconstruiesc, beneficiaza de formare si acompaniere socio-profesionala pentru a integra piata conventionala a muncii. 

Ferma Bio&co a inceput sa produca legume –fructe in conversie bio in 2016, distribuite in circuit scurt catre abonati si consum’actori responsabili, dar si cosuri de legume solidare distribuite catre familii monoparentale defavorizate, institutii sociale si ONG-uri care ofera servicii persoanelor marginalizate. 

In 2016, am colectat pana acum gratie parteneriatului cu Carrefour Romania peste 290 de tone de deseuri alimentare de la 4 hipermarketuri din Bucuresti: Berceni, Vulcan Vitantis si Mega Mall. Asta a insemnat o implicare deosebita a angajatilor Carrefour de la sediu percum de la magazine, pe care le am sensibilizat la lupta impotriva risipei, format la separarea si manipularea deseurilor alimentare in mod corespunzator,  si cu care colaboram foarte bine zi de zi de un an. 

Din aceste cantitati au fost donate peste 2000 de kilograme au fost distribuite catre persoane nevoiase, in special prin intermediul centrelor si cantinelor sociale ale DGASMB (Directia de Asistenta Sociala a Municipiului Bucuresti) si asociatiilor si fundatiilor partenere. 

In 2017 avem planuri mari : sa crestem de la 50 la 150 de abonamente lunar la cosul de legume Bio&co, sa distribuim gratuit catre familii si persoane in nevoie 200 de cosuri solidare, sa extindem reteaua de colectare de deseuri alimentare si sa inauguram o platforma de triere, reconditionare, transformare si distributie de alimente reutilizate pentru persoane defavorizate. 

Vom continua colaborarea cu partenerii nostri de incredere de la Carrefour, ne bucuram ca i-am avut aproape inca de la inceputul aventurii Ateliere Fara Frontiere, si speram bineinteles sa ni se alature noi parteneri de insertie, solidaritate, protectia mediului si buna utilizarea a resurselor naturale !