În campania de comunicare de anul acesta a Galei Societății Civile, Patrick Ouriaghli, co-fondator și Director General al Ateliere Fără Frontiere, a fost ales ca reprezentant al valorii drepturilor omului. Unul dintre aceste drepturi fundamentale este cel de a munci, cel pentru care asociația s-a înființat în 2008, pentru a se asigura că oricine își dorește să-și reconstruiască viața prin muncă o poate face. 

De 11 ani, Ateliere Fără Frontiere a angajat în programul de acompaniere socio-profesională pentru inserție 208 beneficiari, persoane care cumulau în medie 7-8 dificultăți la angajare, ceea ce le făcea practic neangajabile pe piața convențională a muncii fără o pregătire specifică prealabilă, care să le ajute să-și recapete încrederea în sine și în ceilalți și să-și dezvolte abilitățile necesare obținerii și păstrării unui loc de muncă. 

Abordarea noastră pentru inserție prin activitatea economică dă rezultate. De exemplu, în 2018, 56% dintre ieșirile din programul de inserție au fost pozitive, adică beneficiarii au plecat de la Ateliere Fără Frontiere în locuri de muncă de pe piața convențională ori în forme protejate. 

Cu ocazia aniversării a 11 ani de la înființare, Ateliere Fără Frontiere își reafirmă misiunea de a oferi o a doua șansă persoanelor vulnerabile, excluse și marginalizate, care își doresc să muncească. Chiar dacă în România nu există încă politici publice care să susțină și efectiv inserția prin activitatea economică (IAE) și drept urmare activarea celor vulnerabili și apți pentru muncă nu se face în programe naționale, susținute de stat, impactul economic și social al inserției este prea important pentru societate și pentru beneficiari pentru a nu face eforturile necesare implementării acestei metodologii. 

După 11 ani de activitate, Ateliere Fără Frontiere înseamnă 3 ateliere de inserție prin activitatea economică și un program de donații de calculatoare pentru educație recunoscut și premiat la nivel european. 

Prin atelierul de inserție reconect, Ateliere Fără Frontiere ajută companiile și instituțiile publice să își îndeplinească obligațiile legale de management al deșeurilor de echipamente electrice și electronice (DEEE), fiind operator autorizat de Ministerul Mediului pentru colectarea, transportul, tratarea și pregătirea pentru reutilizare a acestora. Echipamentele IT colectate sunt testate în atelierul reconect iar cele care pot fi recondiționate sunt reparate, resoftate și donate școlilor care au cea mai mare nevoie de ele. 

Datorită muncii susținute a salariaților în inserție din cadrul reconect și a șefilor de echipă, dar și susținerii financiare a unor companii responsabile cu mediul și interesate de dezvoltarea zonelor defavorizate, Ateliere Fără Frontiere reușește în fiecare an să doteze cu sute sau mii de calculatoare recondiționate școlile și organizațiile sociale care derulează programe educaționale. Donațiile de calculatoare sunt posibile prin platforma EduClick, care cuprinde 3 mari programe prin care dotăm școlile cu echipamente IT – Dăm un Byte de Ajutor, Dăm Click pe România și Future Makers – dar și câteva programe mai mici, susținute și ele de donatori.  

Prin atelierul remesh, deșeurile provenind din bannere și mesh-uri publicitare sunt „upcycled” (reutilizate) în genți și sacoșe promoționale pentru evenimentele corporate, campaniile de comunicare internă sau cele de consumer engagement ale companiilor.  Astfel, aceste materiale care nu mai sunt de folos companiilor la încheierea campaniilor publicitare stradale, nu mai ajung să fie depozitate și să aibă un efect negativ asupra mediului. Ele sunt transformate în accesorii promoționale etice și utile. 

 

La ferma Bio&Co, din județul Dâmbovița, Ateliere Fără Frontiere cultivă solidaritatea prin agricultura bio. Aici salariații în inserție cultivă peste 80 de varietăți de legume pe 4 hectare agricole certificate bio, inclusiv solarii, care sunt distribuite în circuit scurt direct abonaților Bio&Co, în coșuri săptămânale. 

 

Povestea de 11 ani a Ateliere Fără Frontiere n-ar fi completă fără miile de oameni care ne-au susținut fie ca angajați, fie ca voluntari, fie ca parteneri, fie ca sponsori, fie ca simpli susținători ai organizației. Vă mulțumim că ne-ați ajutat să dăm o a doua șansă celor vulnerabili, să dotăm școlile din zonele defavorizate cu peste 14.000 de calculatoare recondiționate, să salvăm din drumul spre zonele de depozitare a deșeurilor bannerele și mesh-urile publicitare necesare realizării a aproape 50.000 de produse remesh, să reutilizăm 326 tone de echipamente IT uzate ce erau inițial destinate reciclării în atelierul reconect, să creștem legume curate și sănătoare și să colectăm și transformăm în compost peste 1.400 de tone de deșeuri alimentare la ferma Bio&Co.