După trei ani de realizări și provocări în sprijinul persoanelor vulnerabile din țară, cu șanse scăzute de angajare, am organizat Conferința care marchează finalul proiectului "Incluziunea Are Voce. "

În cadrul Conferinței a fost prezent Romi Mihăescu, Preşedinte Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Persoanelor cu Dizabilităţi, Secretar de Stat şi o echipă delegată de către Simona BUCURA-OPRESCU, Ministrul Muncii şi Solidarităţii Sociale, respectiv Tania Grigore, Director Politici de Ocupare şi Radu Canţăr, consilierul Ministrei.

În contextul în care în România există aproximativ 2 milioane de persoane apte de muncă care sunt excluse de pe piaţa muncii, iar în acelaşi timp sunt importate anual aproximativ 100.000 de persoane din străinătate, obiectivul întâlnirii a fost de a discuta posibilitatea extinderii integrării pe piaţa muncii convenţionale a persoanelor vulnerabile locale, datorită metodologiei Asociaţiei Ateliere Fără Frontiere şi, în general, actorilor din economia socială, cum ar fi întreprinderile sociale şi întreprinderile sociale de inserţie.

În acest sens, au fost prezentate rezultatele proiectului „Incluziunea are Voce. Capacitarea Grupurilor Vulnerabile pentru Incluziune şi Inovaţie Socială”.

Iată ce am realizat în acești trei ani: 

  •  au fost sprijinite peste 450 de persoane din grupuri vulnerabile cu privire la depăşirea problemelor sociale şi a modului în care pot accesa serviciile disponibile la furnizorii de stat sau privaţi (locuire, asistenţă socială, probleme juridice, acces la educaţie şi la sănătate).
  • Persoanele vulnerabile au participat la peste 250 de zile de informare şi formare fapt ce a dus direct la facilitarea accesului lor la promovarea drepturilor fundamentale, stimularea participării acestora la luarea deciziilor, deprinderea unor tehnici de advocacy şi creşterea posibilităţilor de angajare.
  • Peste 50 de persoane vulnerabile au beneficiat de loc de muncă în programul de reintegrare pe piaţa muncii în cadrul atelierelor AFF.
  • 150 de persoane vulnerabile de măsuri de informare consiliere piaţa muncii pentru posibilităţi crescute de angajare.
  • 30 de persoane au urmat cursuri de formare.
  • În urma celor 460 de interviuri cu persoane din medii defavorizate, a fost elaborat un raport sociologic cu privire la nevoile persoanelor vulnerabile. De asemenea, au fost realizate 2 cercetări la nivel local și național care să ajute la îmbunătățirea cadrului de inserție socio-profesională a persoanelor adulte vulnerabile.

 

„Persoanele vulnerabile se confruntă cu vulnerabilităţi multiple care nu sunt adresate în cele mai multe cazuri în mod integrat având la bază o abordare personalizată. Organizaţiile economiei sociale de inserţie au astfel de servicii şi sunt cele mai potrivite pentru că în timp ce colaborează cu furnizorii de servicii, se ocupă de componenta de angajare prin formarea abilităţilor unui loc de muncă. În cazul inserţiei, persoanele cele mai departe de piaţa muncii sunt angajate în atelierele asociaţiei şi devin încă din prima zi din persoane inactive/asistate – persoane active, plătitori de taxe şi impozite. Pe cei care nu sunt atât de departe de piaţa muncii îi sprijinim să se angajeze direct. Colaborarea cu sectorul privat este esenţială şi am iniţiat primul program de mentorat de lucru cu persoane vulnerabile inspirat din colaborarea cu partenerii norvegieni,” explică Lorita Constantinescu, directorul de dezvoltare al AFF.

În cadrul Raportului sociologic realizat în proiect am efectuat interviuri cu 460 de persoane din medii defavorizate în urma cărora s-a constat că cele mai importante probleme ale persoanelor vulnerabile sunt lipsa unui loc de muncă (40%), problemele de sănătate (34%), lipsa locuinţei (13%), dificultăţile în îngrijirea copiilor (8%). Dintre cei care au declarat că una dintre principalele probleme este lipsa locului de muncă, 22% au doar studii gimnaziale, 18% au liceu neterminat, 18% au terminat liceul dar nu au bacalaureatul, iar 16% au şcoala profesională. Cei care au venituri din salarii au un nivel de educaţie mai ridicat – şcoală profesională, liceu, şcoală postliceală/facultate.

În cadrul Conferinței, reprezentanţii Ministerului Muncii au avut ocazia să viziteze atelierele noastre de integrare socio-profesională: educlick, remesh și logietic. 

„Am fost impresionată de dorinţa de muncă a persoanelor pe care le-am întâlnit astăzi în atelierele educlick şi remesh. Este un lucru uimitor şi asta se datorează eforturilor pe care o echipă ca a dumneavoastră o face pentru ca aceste persoane să depăşească obstacolele şi să aibă încredere şi să devină autonomi. Dezvoltarea organizaţiilor economiei sociale de inserţie în România prin măsurile şi politicile pe care le clădim împreună cu organizaţii ca dumneavoastră este crucială pentru integrarea în muncă a persoanelor inactive din medii vulnerabile” a declarat Tania Grigore, Director Politici de Ocupare.

Puteți consulta aici cele trei documente de cercetare pe care le-am realizat în timpul proiectului. 

Cercetarea națională. 

Raport de cercetare sociologic. 

Cercetarea locală. 

 

Proiectul ”Incluziunea Are Voce” este derulat de Asociația Ateliere Fără Frontiere în parteneriat cu RISE România – Rețeaua Română a Economiei Sociale și Fretex Pluss AS (Norvegia) și beneficiază de o finanțare în valoare de 249.749,00 Euro, prin programul Active Citizens Fund – Romania finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021.