Ateliere Fără Frontiere și-a început activitatea acum mai bine de 11 ani, fondatorii asociației pornind la drum cu o viziune clară - reintegrarea socială, profesională și civică a celor în mare dificultate prin angajarea lor în întreprinderi sociale de inserție care să reducă risipa, protejeze mediul și să susțină educația digitală a copiilor și tinerilor din comunități defavorizate. Așa au apărut, rând pe rând, atelierele reconect și remesh și ferma bio&co. 

Odată cu crearea atelierului de inserție socio-profesională reconect, Ateliere Fără Frontiere a început să colecteze deșeuri de echipamente electrice și electronice de la companii. Echipa atelierului, formată din persoane vulnerabile, excluse și marginalizate, ridică de la sediile companiilor din București și împrejurimi cantități mari de DEEE, pe care apoi le sortează, testează și dezmembrează pentru reciclare sau pregătește pentru reutilizare. Aici, în atelierul reconect, calculatoarele predate de companii, pot primi o nouă viață și o nouă misiune - în cei 11 ani de activitate ai AFF, asociația a donat peste 16.000 de calculatoare recondiționate către școli, organizații non-profit și instituții publice sociale prin platforma EduClick. 

În 2010, Ateliere Fără Frontiere a semnat un parteneriat cu BRD – Groupe Société Générale, prin care banca s-a angajat să predea asociației echipamentele sale IT ieșite din uz, preluate din sucursalele sale din toată țara. Cu o medie de 15 tone DEEE predate/an, BRD – Groupe Société Générale este în topul contributorilor AFF pentru protecția mediului, reducerea deșeurilor, a risipei și poluării. În plus, BRD – Groupe Société Générale a sprijinit AFF și prin acoperirea costurilor de recondiționare pentru calculatoare donate în programe ca Assoclic, Future Makers și (din 2020) Tech Kites. 

150 de calculatoare donate prin Tech Kites 2020 

Tech Kites este cel mai recent program derulat de Ateliere Fără Frontiere pentru educația digitală în școli prin dotări tehnice susținut de BRD – Groupe Société Générale. Cele 150 de calculatoare din cadrul programului au ajuns în județul Hunedoara - la Școala Gimnazială „Dominic Stanca” din Orăștie și Școala Gimnazială „Constantin Daicoviciu” din Beriu, în Dolj - la Școala Gimnazială „Sf. Gheorghe” și Colegiul Național „Nicolae Titulescu” din Craiova, în București - la Colegiul Național „Octav Onicescu” și Școala Gimnazială „George Topârceanu”, în Vrancea - la Școala Gimnazială „Ioan Câmpineanu” din Câmpineanca și Școala Gimnazială Găgești din comuna Bolotești, și în Caraș-Severin - la Liceul Tehnologic „Clisura Dunării” din Moldova Nouă și Colegiul Tehnic Reșița. 

 Cele 6 școli gimnaziale și 4 licee au fost selectate de al treilea partener al programului, Uniunea Profesorilor de Informatică din România – UPIR, deoarece elevii acestora s-au remarcat prin aptitudini tehnice și interesul crescut pentru dezvoltarea de aplicații informatice. 

Ateliere Fără Frontiere se bucură să sprijine modernizarea laboratoarelor de informatică din aceste școli și licee pentru a ajuta niște tineri pasionați de IT să-și atingă potențialul de dezvoltare. Detaliile programului Tech Kites, parte din platforma de donații de calculatoare pentru educație EduClick sunt disponibile aici. 

 

redirecționează 3,5% din impozitul pe venit pentru reintegrarea celor vulnerabili