Cu 10 ani în urmă, în luna mai, o mână de oameni și-au asumat  înființarea  unei asociații care să furnizeze în România un serviciu social unic: inserție socio-profesională pentru persoane vulnerabile, excluse și marginalizate. 

De-a lungul celor 10 ani de activitate, AFF a sprijinit victime ale traficului de persoane, persoanele cu adicții, persoanele care au suferit pedepse privative de libertate,  persoanele care au fost în somaj îndelungat și persoanele cu dizabilități în parcursul lor spre piața muncii convenționale.  În absența unei legislatii care să recunoască serviciile de inserție socială și profesională a persoanelor marginalizate și a unor mecanisme care susțină financiar astfel de servicii, efortul depus de AFF este cu atat mai remarcabil. 

Determinarea AFF de a considera că nimeni nu este neangajabil, de a pune omul în centrul tuturor activităților, de a integra, în tot ceea ce a făcut organizația în cei 10 ani de la înființare, principiile de dezvoltare durabilă, echitate socială, egalitate de șanse, repartizarea echitabilă a resurselor, responsabilitatea colectivă și individuală, precum și economia socială și circulară, au făcut din asociație ceea ce este astăzi. 

În timp ce zeci de oameni au parcurs, în medie, 24 de luni, repartizate în etape, în cadrul AFF, rescriindu-și povestea de viață, 12.078 de computere reciclate au fost donate către 2018 școli defavorizate din România, de care au beneficiat 381.593 de beneficiari.  848 de tone de deșeuri electrice și electronice au fost colectate din piață, 295 de tone fiind reutilizate, reducând astfel amprenta de carbon asupra mediului. 42.764 de produse remesh au fost realizate din deșeuri publicitare outdoor, colectând din piață banere care ar fi ajuns la groapa de gunoi și pentru care ar fi fost necesari 400 de ani pentru a disparea. 814 tone de deșeuri alimentare au fost colectate și compostate de la parteneri supermarket-uri și, după selectare, s-au donat 7018 kg de  alimente către cantine sociale. În total  22 197 de tone de CO2 au fost evitate în cei 10 ani de activitate în care asociatia a plătit către statul roman 3 318 222 lei impozite și contributii salariale. 

De aceea, anul acesta, pe 16 mai, am spus La Multi Ani! Asociatiei Ateliere Fără Frontiere, alături de beneficiari, echipă și parteneri. 

echipa, aniversareMay 21, 2018