Suntem bucuroși că putem împărtăși din lecțiile învățate și provocările întâlnite în lucrul cu ucraineni de-a lungul timpului. De aceea, în luna martie am organizat două workshop-uri prin care am dezbătut pe larg diverse aspecte ale acestui subiect. 

Pe 12 martie a avut loc workshop-ul adresat lucrătorilor din organizații neguvernamentale care au activități cu persoane refugiate din Ucraina, doresc să însușească bune practici în lucrul cu refugiații, să obțină acces la date și statistici cu privire la implicarea și rolul autorităților, să afle ce limitări există în lucrul cu autoritățile și ce poate fi îmbunătățit. 

Pe 13 martie workshop-ul a fost adresat persoanelor refugiate din Ucraina, în care i-am invitat să ne vorbească despre provocările integrării pe piața muncii din perspectiva lor. 

 

În cadrul celor două evenimente au fost aduse idei și informații valoroase în scopul îmbunătățirii politicilor și activităților de sprijin care pot fi implementate pentru o mai bună integrare a refugiaților în țară.

Iată câteva dintre acestea:
este nevoie de o atenție mai mare pentru programele destinate copiilor, pentru că aceștia riscă să crească într-un mediu izolat.
este nevoie de organizarea mai multor centre comunitare pentru migranți cu susținerea statului.
cea mai mare nevoie identificată este continuarea sprijinirii refugiaților pentru a învăța limba Română, lipsa cunoașterii acesteia fiind identificată ca principala barieră pentru integrare. Aceste cursuri ar trebui să fie coordonate și plătite de stat.
acordarea de subvenții pentru angajatorii care angajeaza refugiați ucrainieni.
acces la programe de calificare și/sau reconversie profesională pentru ucraineni.
programe de internship care să îi ajute pe refugiați să se familiarizeze cu piața muncii din România.
 
Workshop-urile fac parte din proiectul  Solidaritate Fără Frontiere derulat de Asociația Ateliere Fără Frontiere, în parteneriat RISE România – Rețeaua Română a Economiei Sociale și beneficiază de o finanțare în valoare de 226.737 euro, prin programul Active Citizens Fund – Romania, finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021.