W.I.S.E W.E.E.E – Green Environmental Technology Adaugat pe December 18, 2015 de admin

0

English

 

logo norw

aff (2)Un proiect Ateliere Fara Frontiere, in parteneriat  cu grupul SINTEF, co-finantat de Norway grants, prin Programul Green Industry Innovation, prin Innovation Norway.

Astazi, exista pe de o parte mai mult aur in sertarele oamenilor decat în minele de aur din lume. La nivel international, expertii vorbesc despre un adevarat razboi pentru resurse si materii prime.

Pe de alta parte, o tot mai mare utilizare a calculatoarelor personale, laptop-uri si tablete creeaza o cantitate mare de deseuri electronice (aceste DEEE, Deseuri de echipamente electrice si electronice), cu multe elemente valoroase, metale rare care sunt necesare si pot fi reprelucrate in industrie (fier, cupru, aur, platina, seleniu, aluminiu, nichel, paladiu, tantal, etc.).

Din pacate, recuperarea adecvata a acestor elemente din deseurile electronice nu este atinsa înca. Multe dintre metalele critice si elementele rare sunt raportate cu rata totala de sfarsit de viata de reciclare mai mica de 1%. aff (4)

Proiectul WISE DEEE are ca scop dovedirea ca este posibil si important sa se mentina o valoare maxima si o tehnicitate la nivel local, pentru a sprijini piata locala si forta de munca, nu pentru a trimite cea mai mare parte a valorii in strainatate.  Acesta are doua obiective principale:

– Pentru a imbunatati eficienta materialelor si  gestionarea  deșeurilor prin dezvoltarea de noi produse bazate pe reciclarea deseurilor in Ateliere Fara Frontiere si o utilizare mai eficienta si responsabila a resurselor naturale si recuperarea materialelor secundare valoroase. Asta e intelept (WISE).

– Pentru a crea noi locuri de munca incluzive si verzi, organizam o noua unitate de lucru de reciclare pentru a oferi valoare adaugata sociala, impreuna cu valoarea economica: un suport bun pentru capacitare si activare, oferind competente de baza si abilitatile generale necesare pentru o integrare profesionala durabila. Asta e WISE, intreprindere sociala de insertie (work integration social enterprise).

In cadrul proiectului, Ateliere Fara Frontiere a oferit SINTEF cu mostre reprezentative din piese de calculator rezultate din dezmembrari. Probele au fost analizate chimic si continutul si natura materialelor valoroase au fost estimate. Pe baza rezultatelor, partile cele mai valoroase au fost selectate, si a fost produs de catre SINTEF  un studiu literar aprofundat, descriind procesul cel mai fezabil si simplu pentru a recicla acele parti specifice.

Cititi mai mult: http://wiseweee.blogspot.ro/

aff (1)REZULTATE

Rezultatele obtinute din analiza chimica arata ca mai multe componente din deseurile electronice sunt interesante si reprezinta un potential de recuperare a materialelor rare. Principalul accent  aici ar trebui sa fie plasat la demontarea unitatii de hard disk (HDD) pentru reciclarea separata a componentelor compuse care includ PCB-uri, console magnet, magneti, carcasa, capac, etc. si pentru extractia de condensatoare cu tantal de la alte tipuri de PCB-uri (placi de baza, unitati optice, etc.).

Pentru a recupera metalele critice (metale pretioase, tantal, minereuri rare) si eficientiza resursele, se recomanda ca PC-urile, laptop-urile si tabletele sa fie dezasamblate manual in cea mai mare masura posibila. Pe langa detoxifierea prevazuta legal (indepartarea ecranului si bateriilor), placa de baza asamblata si potential PCB-urile de unitate si hard disk ar trebui sa fie eliminate si introduse intr-un proces de reciclare adecvat.

STAKEHOLDERS

ATELIERE FARA FRONTIERE (AFF) este o organizatie non-profit romana, care are la baza modelul european al intreprinderilor sociale de insertie(WISEs). Scopul organizatiei este de a crea locuri de munca pentru persoanele defavorizate si a le pregati pentru integrarea sociala si profesionala pe piata fortei de munca. In atelierul de integrare socioprofesionala din Bucuresti, lansat in 2009, am angajat mai mult de 150 de persoane aflate în dificultate, care au lucrat sau inca lucreaza in trei unitati de productie, care sunt toate legate de gestionarea , reducerea si valorificarea deșeurilor (DEEE, deșeuri de publicitate, deșeuri organice).

Grupul SINTEF este cea mai mare organizatie de cercetare independenta in Scandinavia cu mai mult de 2000 de angajati, dintre care Fundatia SINTEF are aproximativ 1200. Domeniile noastre de cercetare sunt tehnologia, stiintele naturii, medicina si stiinte sociale. Contractele pentru industrie si sectorul public au generat mai mult de 90% din venituri. SINTEF colaboreaza strans cu Universitatea Norvegiana de Stiinta si Tehnologie (NTNU) .Cooperarea se caracterizeaza prin utilizarea reciproca a personalului, laboratoarelor si echipamentelor. SINTEF Materiale si Chimie – o divizie de cercetare in cadrul Grupului SINTEF – este puternic implicata si pune accentul pe strategia privind reciclarea si valorificarea deseurilor durabile.

GRANTURILE NORVEGIENE, INNOVATION NORWAY

si Programul pentru inovatie industria verde.

Proiectul WISE DEEE este finantat prin Mecanismul Financiar Norvegian (Granturile norvegiene), contribuind la reducerea disparitatilor economice si sociale si la consolidarea relatiilor bilaterale dintre Romania si Norvegia. Valoarea grantului pentru proiectul WISE WEEE este de 175.000 euro, cu un buget global 199.533 de euro. Durata proiectului a fost  de 16 luni, din septembrie 2014 pana in  decembrie 2015.

Obiectivul programului este de a spori competitivitatea intreprinderilor verzi, inclusiv ecologizarea industriilor existente, inovarea verde si a spiritului antreprenorial verde. Strategia programului este in concordanta cu politicile nationale din Romania. Rezultatul asteptat al programului este realizarea de oportunitati de afaceri din ecologizarea economiei europene.

Programul Green Industry Innovation pentru Romania este operat de Innovation Norway, o companie publica detinuta de Ministerul Norvegian al Comertului si Industriei si toate departamentele norvegiene . Continutul Programului a fost dezvoltat in colaborare cu National Focal Point (Ministerul Fondurilor Europene) si Ministerul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri.

logo qff

Comments

comments

Adauga un comentariu