Solidaritate digitala

Ne-am insusit misiunea de reducere a decalajului informatic si, de aceea, in fiecare an alegem sa donam calculatoare catre proiecte care sprijina educatia, formarea si integrarea persoanelor defavorizate si a grupurilor vulnerabile, desfasurate de catre institutii non profit.

Din 2008, Ateliere Fara Frontiere a donat peste 4.500 de calculatoare la peste 800 de structuri. 105.000 de beneficiari s-au bucurat sau chiar se bucura in continuare de ele in intreaga tara. 80% sunt copii si tineri sub 25 de ani. Multi inainte!

Beneficiarii primesc pachete informatice complete, gratuite si de calitate :

  • un calculator complet reconditionat de catre Ateliere Fara Frontiere, cu caracteristici minime : Pentium IV 2.8 – 3.00 Ghz, RAM : 512 Mb, HDD : 40 – 80 Gb
  • in anumite cazuri, un kit de software Microsoft Windows 7 si Office 2010 via programul MAR (Microsoft Authorized Refurbisher)
  • mentenanta / reparatii in atelier, gratuite, timp de 1 an.

Gratuitatea pachetelor informatice pentru asociatiile beneficiare este posibila datorita participarii financiare a partenerilor.

Ateliere Fara Frontiere recupereaza in mod gratuit calculatoarele de la companiile care nu mai au nevoie de ele, insa reconditionarea lor reprezinta o munca importanta, ce implica anumite costuri pentru asociatie.

Cateva proiecte in desfasurare

Assoclic

Assoclic este un apel la proiecte adresat ONG-urilor din Romania care dezvolta programe de acces la educatie, formare si integrare a persoanelor defavorizate. Acestea trebuie sa completeze un dosar de candidatura care cuprinde o descriere pertinenta a proiectului pentru derularea caruia au nevoie de material informatic, iar cele mai bune proiecte vor fi premiate cu calculatoare.

Astfel proiectul ASSOCLIC are drept obiective:

  • identificarea structurilor si actorilor din Romania care au nevoie de unelte informatice pentru educatie si integrare sociala
  • selectionarea si dotarea celor mai bune proiecte cu material informatic reconditionat si dotat cu programe adaptate pentru a ajuta initiativele lor sa devina realitate
  • valorizarea initiativelor remarcabile si a celor mai bune practici

Petrom pentru scoli

In 2011, Ateliere Fara Frontiere a derulat derulat impreuna cu Petrom primul proiect de solidaritate digitala in comunitatile in care Petrom activeaza, in acel an fiind vizate 11 judete din Romania: Bihor, Gorj, Olt, Teleorman, Ilfov, Dambovita, Prahova, Bacau, Buzau, Braila si Galati.  Premisele care au stat la baza initierii acestui demers au fost: accesul redus la educatia informatica in diferite zone ale tarii, in conditiile in care calculatorul si internetul sunt folosite din ce in ce mai mult in sistemul de invatamant, si constientizarea importantei implicarii actorilor economici in sustinerea educatiei elevilor cu acces redus la informatii.

Ca rezultat, peste 2000 de beneficiari din 15 scoli gimnaziale, 3 licee, 2 gradinite si 2 ONG-uri au beneficiat de 175 de echipamente IT complete pentru dotarea laboratoarelor de informatica.

Succesul proiectului ne-a motivat sa continuam acest demers si in anii urmatori. Prin intermediul proiectului de solidaritate digitala din 2012 au fost dotate cu 250 de echipamente IT complete laboratoarele de informatica din 33 scoli gimnaziale, 3 licee si 1 ONG. Actiunea a avut un numar estimativ de 4000 de elevi beneficiari si a acoperit 13 judete din Romania: Arges, Bacau, Constanta, Dambovita, Dolj, Galati, Giurgiu, Gorj, Olt, Prahova, Salaj, Teleorman, Vrancea.

Multumita increderii si sprijinului acordat de OMV Petrom, in 2013 am dotat cu echipament IT laboratoarele de informatica din 36 scoli gimnaziale, 7 licee, 1 facultate si 6 ONG-uri din 13 judete: Arges, Bacau, Constanta, Dambovita, Dolj, Galati, Giurgiu, Gorj, Olt, Prahova, Salaj, Teleorman, Vrancea. Elevii au primit calculatoare complete, cu sistem de operare Windows 7 Professional (prin programul Microsoft Registered Refurbisher) si kitul de programe necesare pentru o buna utilizare.

In total, in perioada 2010-2013 Petrom a donat Asociatiei Ateliere Fara Frontiere peste 1700 calculatoare, 440 monitoare, 160 imprimante si 300 laptop-uri.

Auchan-sa la educatie!

Colaborarea dintre Auchan Si Ateliere Fara Frontiere a inceput in 2012, odata cu proiectul Auchan-sa la Educatie!, sprijinit de Fundatia Auchan pentru Tineri. Proiectul a vizat identificarea in comunitatiile din apropierea magazinului Auchan Militari si in comunitatiile angajatiilor magazinului Auchan Militari a structurilor care doresc sa foloseasca caculatorul ca unealta de educatie, selectionarea si dotarea celor mai bune proiecte cu pack-uri informatice reconditionate pentru ca initiativele lor sa devina realitate.

Timp de 1 luna structurile au putut depune online sau la magazinului Auchan dosarului de candidatura, propunand astfel un proiect ce dorea folosirea calculatorului ca unealta pentru educatia tinerilor si copiilor. Angajatii Auchan Militari au devenit ambasadorii educatiei pentru comunitatiile vizate, unde au facut vizite de informare la structurile ce puteau fi interesate sa participe si au indrumat responsabilii la completarea dosarului de candidatura.

25 de proiecte au fost inscrise urmand a fi evaluate de catre un juriu format din reprezentanti ai Auchan, Auchan Militari ai Ateliere Fara Frontiere. In urma evaluarii, 17 proiecte din cele 25 au primit cele 100 de echipamente IT complete. Beneficiarii au fost 7 scoli gimnaziale, 4 licee, 2 asociatii non profit si 2 gradinite, totalizand un numar estimativ de peste 4 000 de elevi beneficiari.

In 2013, am decis impreuna sa crestem amploarea proiectului, iar acestui demers sustinut de Fundatia Auchan pentru Tineri i s-au alaturat Auchan City Crangasi si Auchan Pitesti. Timp de o luna institutiile de invatamant si structurile non-profit din vecinatatea celor doua hipermarket-uri au putut depune un dosar de candidatura, propunand un proiect ce dorea folosirea calculatorului ca unealta pentru educatia tinerilor si copiilor. Cu sprijinul angajatilor Auchan care au devenit ambasadori ai proiectului, 69 de candidaturi au fost inscrise in aceasta editie. In urma evaluarii juriului, 51 de proiecte au fost dotate cu 225 de echipamente IT complete.

Toti copiii au dreptul la educaIT (finantat de catre Fundatia Vodafone)

Proiectul Toti copiii au dreptul la educaIT, finantat de catre Fundatia Vodafone prin intermediul liniei de finantare Fondul pentru Fapte Bune ,are ca scop reducerea decalajului informatic in Romania si lupta impotriva risipei, printr-un demers solidar, orientate cate un public in mare dificultate.

Obiectivele vizate in acest proiect sunt reconditionarea a 500 de echipamente informatice uzate, identificarea  structurilor care doresc utilizarea calculatoarelor in proiecte de educatie si formare pentru copii si tineri si care au nevoie de material informatic pentru a le derula, si echiparea celor mai bune proiecte cu materiale informatice revalorizate, astfel incat initiativele lor sa devina realitate.

Astfel, cel putin 100 de structuri locale isi vor consolida capacitatea de a pune in aplicare activitati de educatie si formare bazate pe TIC (Tehnologia Informatiei si Comunicarii), si un numar estimativ de 10 000 de copii si tineri din intreaga tara vor beneficia de acces la o educatie moderna.

Fundatia Vodafone Romania este o organizatie non-guvernamentala romaneasca cu statut caritabil, distincta de operatiunile comerciale ale companiei, infiintata in 1998. In cei 16 ani de activitate, Fundatia Vodafone Romania a finantat peste 700 de programe in beneficiul copiilor, batranilor, persoanelor defavorizate, cu dizabilitati si al victimelor calamitatilor naturale. Pana in prezent, Fundatia Vodafone Romania a investit peste 15 milioane Euro in proiecte desfasurate de organizatiile non profit partenere. Mai multe detalii despre programele Fundatiei se regasesc pe www.fundatia-vodafone.ro.