Santiere de solidaritate 2010 Adaugat pe December 3, 2010 de Editor

0

Asociatia Ateliere Fara Frontiere a organizat in perioada 13-14 septembrie un mini “santier” de solidaritate in localitatea Adunatii Copaceni, situata la 25 km de Bucuresti.In aceasta actiune au fost implicati un numar de 16 voluntari care si-au propus sa dea o mana de ajutor asezamantului St. Jean din aceasta localitate.  Sarcinile au fost impartite grupului de catre responsabilul locului, iar voluntarii au fost foarte incantati sa  vada ca pot fi utili si s-au adaptat foarte usor la conditiile vietii de la tara. De asemena aceasta initiativa a  avut si un rol terapeutic, in sensul ca multi dintre membrii grupului nu au avut contact pana in acel moment cu animale (vaci, capre, etc) sau nu au avut ocazia sa experimenteze “viata la tara”.

Obiectivul acestui mini-santier a fost acela de a evada un pic din cotidian, dar si de a pregati grupul care o saptamana mai tarziu avea sa inceapa un “santier de solidatitate” de 7 zile in localitatea 2 Mai, jud. Constanta. Voluntarii  prezenti in proiect sunt persoane in dificultate, beneficiari ai ONG-urilor partenere dar si salariati in insertiune ai AFF.  Impreuna, timp de 2 zile, au ajutat la curatarea grajdurilor, construirea si montarea unui tarc pentru animale, renovarea unei chilii de rugaciune care fusese mistuita si multe alte activitati specifice gospodaritului.

In perioada 19 – 26 septembrie a avut loc un alt Santier de Solidaritate, de data aceasta la 2 Mai. In urma acestuia, beneficiarii  directi ai proiectului, sunt  copiii si tinerii care vor alege ca in urmatoarele veri, sa-si petreaca vacanta in tabara de la 2 Mai, –  200 copii / tineri / sejur, in conditii decente, iar acestia pot fi : elevi, copii din casute de tip familial, copii din medii rurale / urbane, iar indirect, voluntarii prezenti in proiect, care care au format un grup impresionant, respectiv 20 de persoane.

Tabara de copii din localitatea 2 MAI, jud. Constanta are o capacitate de 200 de locuri, insa din lipsa fondurilor, nu s-au mai facut renovari / investitii, iar parintii care nu-si permit sa-si trimita copiii in “tabere moderne”, inca apeleaza la acesta tabara, insa spatiile care erau destinate jocurilor, activitatilor culturale/ludice, sala de  servire a mesei,  erau nefunctionale, egrasiate, motiv pentru care Ateliere Fara Frontiere in parteneriat cu asociatia Viitor Plus au considerat pertinenta implementarea unui santier de solidaritate si dezvoltare durabila in favoarea copiilor, punand accent pe valorile comunitatii, si si-au  propus: Reconditionarea  scenei  de spectacol din incinta taberei, a spatiilor de joaca, a dusurilor din curte, a spatiului de servire a mesei, echiparea  unei sali de informatica (internet cafe) in Tabara cu 5 calculatoare reconditionate in Atelierul de insertie, amenajarea spatiilor verzi, colectarea selectiva a deseurilor de pe plaja, desfasurarea de activitati ludice/animatie si educatie ecologica impreuna cu elevii scolii din 2 Mai.

Ateliere Fara Frontiere crede cu tarie in beneficiul adus de astfel de actiuni, dat fiind faptul ca reprezinta un instrument esential de insertie socio-profesionala, de dezvoltare personala, dar si a unui comportament reponsabil fata de semeni.

 

Comments

comments

Adauga un comentariu