0

« Atata timp cat reciclarea deseurilor va fi mai costisitoare decat aruncatul la depozitele de gunoi, oamenilor le va fi mult mai usor sa arunce si sa risipeasca ! » Teia Gavrilescu, Presedinte Asociatia Viitor Plus

Pe 19 martie 2015, Ateliere Fara Frontiere in parteneriat cu Ecotic si RReuse a organizat o conferinta europeana pentru a analiza evoluţia politicilor publice şi a cadrului legislativ din România din perspectiva obligaţiilor şi angajamentelor europene ale României în domeniul economiei sociale, circulare şi dezvoltării durabile si a face propuneri concrete de actiune. Invitati au fost reprezentanti ai institutiilor centrale – Ministerul mediului, Ministerul Muncii , Agentia Nationala pentru mediu, Garda de mediu, ai presei si ai ONGurilor de mediu.

Conferinta europeana la care au participat alaturi de 25 de experti europeni in domeniul reutilizarii si reciclarii adusi in Romania de reteaua RReuse s-a bucurat de o deschidere din partea E.S. Dl Ambasador al Frantei François Saint-Paul : «Problemele schimbărilor climatice sunt o amenințare pentru toate sistemele economice, iar dacă nu trecem la acțiune la sfârșitul secolului vom avea cu 5 grade Celsius mai mult”, a declarat dansul in deschiderea conferintei.

“Schimbările climatice sunt o amenințare pentru toate sistemele economice. Vor avea repercursiuni asupra societăților în care trăim. (…) Societățile cele mai defavorizate, cele mai sărace, vor fi primele victime, fie că este vorba de zonele rurale sau urbane. Este o provocare și trebuie să trecem la acțiune cu toții acum. În toată această polemică, dezbatere, economia circulară are un loc important. Trebuie să trecem la un alt mod de consum” a mai declarat ES Dl François Saint-Paul .

Modelul de economie circulară, promovat de Comisia Europeană, implică creşterea duratei de viaţă a produselor, respectiv reducerea folosirii materialelor periculoase sau dificil de reciclat, a declarat, joi, Mihaela Frăsineanu, director al Direcţiei Generale Deşeuri din Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor (MMAP) într-o conferinţă de specialitate.

“În momentul în care anul trecut Comisia Europeană a lansat pachetul denumit generic “economia circulară”, această lansare a marcat încă un pas important în încercarea de a pune în practică dezideratul “O Europă eficientă din punctul de vedere al resurselor”. De ce s-a ajuns aici? Pentru că resursele naturale care stau la baza funcţionării economiei europene şi globale şi asigură calitatea vieţii sunt din ce în ce mai puţine”.

Membrii Rreuse, Ateliere Fara Frontiere, Viitor plus, Somaro, Ecotic au prezentat bune practici europene, modele de economie circulara care functioneaza si care permit crearea de locuri de munca, in special pentru persoane defavorizate dar nu numai, reducerea deseurilor prin reutilizare si prelungirea duratei de viata a produselor, salvarea de resurse valoroase in contextul in care ele devin din ce in ce mai rare.

Patrick Ouriaghli, directorul asociatiei Ateliere Fara Frontiere, a prezentat noul proiect al asociatiei in cadrul unui partenariat mai larg cu ONG-uri italiene (Cauto, MEMUA, Legambiante) si Universitatea din Brescia: proiectul Life MED a carui scop este gestionarea echipamentelor şi dispozitivelor medicale eliminate. Proiectul abordează în primul rând problema gestionării sustenabile şi naturale a deşeurilor. Acesta susţine programe de prevenire a producerii deşeurilor şi măsuri de promovare a aplicării ierarhiei deşeurilor. Asigură o reducere în producţia de deşeuri provenite de la unităţi medicale şi clinici veterinare prin aplicarea unui sistem integrat ce prevede donarea preventivă a echipamentelor şi dispozitivelor biomedicale unor organizaţii şi asociaţii de pe teritoriul UE. La finalul proiectului Life-MED, se va fi evitat eliminarea a 100 de tone de echipamente.

In cadrul mesei rotunde animate de Teia Gavrilescu- Asociatia ViitorPlus si de Raul Pop – Asociatia Ecoteca au fost indentificate si propuse solutii. Iata cateva :

  • Aplicarea legislatiei existente si punerea in aplicare efectiva a amenzilor prevazute de lege pentru nerespectarea tintei de valorificare
  • Definirea unor tinte la generator si aplicarea imediata a legislatiei adoptate pentru marirea taxei de depozitare
  • Aplicarea principiului pay-as you throw
  • Regandirea politicilor de finantare publica a programelor si interventiilor de mediu intr-un mod integrat

“Nu avem nici un fel de tinte la generator! Avem tinte la asociatia producatorilor care este o asociatie cu interese comerciale! Producatorii isi reduc aceste costuri de compliance, nu fac altceva, nu vor face altceva! Taxa de depozitare este 0, exista numai niste costuri de depozitare care sunt undeva pe la un 10-15 euro, in functie de zona despre care vorbim, in conditiile in care in Europa taxa de depozitare depaseste 100 de euro in tari ca Marea Britanie, spre exemplu. Noi ne-am facut c-o adoptam, dupa care am amanat-o pana in 2017.

Avem aceeasi situatie cu pay-as-you-throw („platesti cat arunci”): nu exista nici un fel de corelatie intre ce se arunca si cum se arunca si plata care se face pentru serviciul de colectare, desi implementarea sa a fost ceruta explicit de Comisia Europeana in 2012 dar noi il ignoram in continuare! Politicile de finantare publica nici n-are rost sa le atingem! Nu exista nici un fel de dialog intre linia de finantare pe zona de mediu versus zona de deseuri, zona de schimbari climatice, zona de protectie sociala! Daca avem nevoie sa obtinem o opinie de la doua entitati din cadrul Ministerului Mediului trebuie s-o plimbam noi intre doua departamente si trebuie sa-i convingem ca trebuie sa fie pe aceeasi idee cu colegii lor din celalalt departament!” a declarat Raul Pop, Manager de Program de la Asociatia Ecoteca.

Puteti vedea galeria foto de la eveniment mai jos.

Multumim tuturor participantilor pentru prezenta si mai ales implicarea in dezbaterile pe subiectul reutilizarii.We…

Posted by Ateliere Fara Frontiere on Friday, March 20, 2015

Comments

comments

Adauga un comentariu