0

In cadrul proiectului LIFE-MED au fost realizate o serie de analize si implementari in ultima perioada. Date fiind puternicele legaturi cu mediul universitar din domeniul ingineriei medicale au fost demarate o serie de activitati care au implicat atat studenti cat si cadre didactice din Facultatea de Inginerie Medicala.

In perioada practicii de vara la Universitatea Politehnica din Bucureslivrare-life-medti (lunile iunie-septembrie) in cadrul Ateliere Fara Frontiere au fost prezenti 2 studenti a caror activitate a vizat domeniul echipamentelor medicale. Acestia au fost coordonati de catre un cadru didactic pentru a putea intra in legatura cu mediul echipamentelor medicale din Romania. S-a realizat o baza de date cu potentialii actori interesati de proiect in asa fel incat sa se poata constitui un flux de solidaritate medicala (colectare – reconditionare – donare) pentru echipamentele medicale scoase din uz.

O realizare importanta din ultima perioada este finalizarea unei donatie de echipamente medicale in vederea constituirii unui laborator cu echipamentele medicale reutilizate in cadrul Facultatii de Inginerie Medicala. Laboratorul urmeaza a fi definitivat in perioada urmatoare impreuna cu asociatia de studenti a facultatii, MED.

De asemenea, cu ajutorul unui voluntar expert in domeniu s-au conturat procedurile, s-au identificat instrumentele necesare laboratorului si s-au initiat colaborarile cu firme autorizate in materie de echipamente medicale.

Parteneriatul tranimg-20161031-wa0001snational se concretizeaza atat in schimbul de echipamente medicale cat si in schimbul de experienta. La inceputul lunii septembrie am primit din Italia o serie de echipamente medicale pe care le-am investigat si reconditionat impreuna cu partenerii italieni in cadrul unei vizite de lucru a acestora in Bucuresti, in laboratorul de la AFF. La sfarsitul lunii septembrie voluntarii din cadrul laboratorului pentru echipamente medicale din Romania au fost primiti de catre partenerul din Brescia pentru un schimb de experienta. Activitatile au fost orientate catre zona de testare a functionalitatii unui scaun stomatologic si pentru testarea de electric safety a diferitelor echipamente care urmeaza sa fie donate in Romania catre Fundatia Bucuresti Noi.

In acest moment se definitiveaza mai multe parteneriate dintre care amintim asociatiile Hospice si Motivation care vor fi viitorii beneficiari ai echipamentelor primite de la MEMUA in septembrie 2016.

Proiectul si echipa urmaresc realizarea sistemului integrat, un hub pentru echipamentele medicale iesite din uz. Este un lucru important pentru natura si pentru viata de zi cu zi. Este important sa fim responsabili, mai ales in Romania unde infrastructura este deficienta si accesul la echipamentele medicale este unul greu si inegal.

Important! Daca sunteti o instituie medicala sau un producator / distribuitor de echipamente medicale in Romania si aveti echipamete pe care doriti sa le casati sau sa le donati, contactati-ne si astfel, ajutati-ne sa reducem fractura medicala in Romania : colectare@atelierefarafrontiere.ro.

 

Despre Life Med

LIFE-MED, Medical Equipment Discarded (echipamente medicale eliminate) este un nou sistem integrat de reducere a deşeurilor de echipamente medicale şi DEEE medicale care este in curs de implementare in Romania in cadrul Ateliere Fara Frontiere. Acest proiect este coordonat de catre Cantiere Autolimitazione (CAUTO) in parteneriat cu Medicus Mundi Attrezzature (MEMUA), Universitatea Brescia, Facultatea de Inginerie, Ateliere Fara Frontiere (AFF) şi Legambiente Lombardia.

Proiectul LIFE-MED se ocupă cu gestionarea echipamentelor şi dispozitivelor medicale eliminate. Proiectul abordează în primul rând problema gestionării sustenabile şi naturale a deşeurilor. Asigură o reducere în producţia de deşeuri provenite de la unităţi medicale şi clinici veterinare prin aplicarea unui flux de « solidaritate medicala » ce prevede donarea preventivă a echipamentelor şi dispozitivelor biomedicale unor organizaţii şi asociaţii de pe teritoriul UE.

diagrama-life-med

Mai multe informatii despre proiectul Life Med puteti gasi aici

Comments

comments

Adauga un comentariu