0

RomanaEnglish

Sumarul proiectului:

Proiectul MED se ocupa de managementul echipamentelor si aparaturii medicale scoase din uz. Proiectul se adreseaza in primul rand problemei de mediu. Acesta propune o reducere a deseurilor produse de institutiile medicale si clinicile veterinare prin aplicarea unui sistem integrat care presupune donarea preventiva a echipamentelor si aparatelor biomedicale catre organizatii si asociatii in teritoriul Uniunii Europene.

La finalul proiectului Life-MED, eliminarea a 100 de tone de echipamente va fi evitata.

Ateliere Fara Frontiere (AFF) va aplica in Romania si Europa de Est, sistemul integrat pentru reutilizarea echipamentelor medicale lansate pe teritoriul Italian si din Vestul Europei cu ajutorul experientei si expertizei oferite de cooperativele CAUTO si Medicos Mundii Attrezzatura (MEMUA). AFF va beneficia de analiza oferita de Universitatea din Brescia (UNIBS) pentru echipamentele de ultima generatie si managementul diverselor echipamente in functie de zonele geografice specifice unde se gasesc. Aceasta indrumare va fi organizata de cooperativa CAUTO si cooperativa Medicus Mundi Attrezzature in cadrul activitatilor de training ce vor beneficia de analizele UNIBS.

Contextul European:

In tarile Europene industrializate, echipamentele medicale reprezinta o categorie specifica de deseuri si sunt deseori eliminate inaintea finalului utilitatii (in medie dupa 3 ani) in primul rand pentru ca sunt depasite.

O estimare corecta facuta in teren de catre Medicus Mundi Attrezzature a stabilit faptul ca multe echipamente medicale electrice care nu mai sunt in uz inca functioneaza corect sau pot fi reconditionate usor, ideea principala fiind ca aceastea inca au o valoare economica semnificativa.

Proiectul Life Med are ca obiectiv studierea si implementarea unui nou sistem integrat de management si categorizare a echipamentelor medicale uzate pentru a minimiza cantitatea de deseuri si pentru a le maximiza reutilizarea.

Proiectul intentioneaza sa optimizeze procesul de colectare, categorizare si stabilire a gradului de functionare al echipamentelor medicale pentru a inbunatati sustenabilitate generala a mediului – inclusiv prin managementul corect de eliminare pentru aceasta categorie de deseuri si de a calibra sustenabilitatea economica a activitatilor ce trebuie realizate in acest scop.

In Romania, pe de-o parte, exista un influx recent de spitale private ale caror servicii sunt foarte scumpe si le sunt accesibile doar unei elite financiare; pe de alta parte, spitatele publice si mai ales spitalelor din provincie le lipsesc echipamentele necesare pentru a oferi serviciile de sanatate in cadrul standardelor europene de calitate.

Reutilizarea echipamentelor vechi sau ale componentelor acestora va fi facuta in cadrul unei modernizari a aparaturii dupa standarde de calificare si alocare catre organizatii nationale si internationale care lucreaza cu proiecte de sanatate. Procesele diferite de la descrierea aparatelor, luand in considerare pericolele specifice acestora, la calificarea echipamentelor reutilizabile, toate vor fi subiectul analizei tehinice, pana la eliminarea deseurilor.

Perioada proiectului: Iulie 2014 – Iunie 2017

–          Iulie 2014 – Aprilie 2015: cercetare de piata si analiza de catre partenerii operationali (CAUTO, MEMUA, AFF), UNIBS si experti externi.

–          Aprilie 2015 – Iunie 2017:  Contact cu potentiali beneficiari si clienti din Romania si tari invecinate din Estul Europei, validarea ofertelor, autorizatiilor si certificarilor.

 Donatiile vor fi facute de MEMUA pana in luna Iulie din 2016 cand laboratorul AFF va fi operational.

–          Ianuarie 2016 – Iunie 2017: Crearea si administrarea laboratorului de deseuri medicale care va deveni o noua sectiune a atelierului Asociatiei Ateliere Fara Frontiere, care se va ocupa cu dezmembrarea si reconditionarea echipamentului medical uzat. Donatiile de echipament medical second hand vor fi facute de catre MEMUA si AFF.

Din Iunie 2016 Ateliere Fara Frontiere va fi responsabila cu managementul deseurilor de echipamente medicale, in special echipamentele care se incadreaza in categoria 8 a Directivei 2012/19/UE: APARATE MEDICALE si pentru a identifica intreprinderile de reciclare, reconditionare sau eliminare. De asemenea, AFF se va ocupa de transportul corect folosind vehiculele potrivite pentru toate tipurile de autorizari.

Daca cererea exista, AFF va administra de asemenea si alte deseuri medicale (scaune cu rotile, paturi de spital, accesorii medicale, etc.)

Integrated system flow diagram:

Diagrama_MED-Life

Mai multe informatii despre proiect puteti gasi aici

Comments

comments

Adauga un comentariu