Insertie socio-profesionala

Ateliere Fara Frontiere isi propune ca misiune acompanierea persoanelor aflate in dificultate sau in risc de excluziune sociala, bazandu-se pe o retea solida de parteneri institutionali si sociali, obiectivul principal fiind definirea/construirea unui proiect de viata, dar si al unuia profesional in care integreaza dorintele si motivatiile persoanei.

Formarea, calificarea, practica si medierea locului de munca sunt asigurate in functie de proiectul profesional al fiecaruia.

Salariatii in insertie semneaza un contract individual de munca cu durata determinata pana la 24 de luni.

In aceasta perioada, ei lucreaza la diferite posturi de lucru din cadrul atelierului, pentru a desfasura activiatile de economie sociala care asigura sustenabilitatea proiectului si sunt in acelasi timp utile pentru mediu (reciclare, reutilizare) si comunitate (donatii de calculatoare, santiere de solidaritate)

Pe parcursul intregului proces de acompaniere socio-profesionala se lucreaza cu ajutorul partenerilor de orientare in mai multe directii: demersuri administrative, rezolvarea problemei locuintei, ameliorarea si rezolvarea problemelor de sanatate si adictie, monitorizare psihologica, informare si consiliere juridica, imbogatirea cunostintelor si pregatire pentru formare profesionala, precum si lansare pe piata muncii.

Prin sedinte individuale cu fiecare dintre cei salariatii in insertie, se traseaza proiectul profesional individualizat, in functie de cunostintele, abilitatile si experienta de lucru a fiecaruia, fiind atent monitorizati, urmarindu-se astfel dezvoltarea competentelor si abilitatilor practice.

Contractul de obiective reprezinta un angajament moral al ambelor parti prin care se aplica toate instrumentele necesare pentru elaborarea si validarea proiectelor lor profesionale. Acest lucru le da posibilitatea de a-si largi cunostintele, fiindu-le puse la dispozitie toate mijloacele necesare (telefon, publicatii specializate, calculator pentru a folosi portalurile on-line in vederea cautarii unei locuinte, loc de munca, a-si alcatui un CV/Scrisoare de intentie).

Prin prestari de servicii sau in parteneriat cu organizatii private sau alte asociatii, Ateliere Fara Frontiere le faciliteaza drumul in vederea urmarii de cursuri de re/calificare profesionala in functie de profilul fiecaruia, oferindu-le sansa de a se re/integra pe piata muncii.

Perioadele de practica, efectuate la diferite companii, au scopul de a le da sansa sa cunoasca exact mediul de lucru si cerintele actuale de pe piata muncii, astfel incat sa fie pregatiti in acest sens in momentul in care vor parasi atelierul de insertie.

Intregul proces de acompaniere socio-profesionala le ofera posibilitatea acestor persoane de gasi elementele cheie pentru a iesi din postura de ‘asistat’, demonstrandu-le intreaga importanta a rolului pe care il au ca actori in cadrul unei activitati economice, dezvoltandu-si astfel increderea in fortele proprii, construindu-si o imagine pozitiva asupra sinelui.