0

In sprijinul persoanelor dependente exista de aproximativ 20 de ani Asociatia Crucea Albastra, care are ca scop tratamentul şi recuperarea persoanelor cu diverse dependenţe: de alcool, de droguri sau de jocuri de noroc.

Unsociala dintre persoanele care a beneficiat de acest program este domnul Doru Ipeghian.

Doru este unul dintre primii angajati ai asociatiei Ateliere Fara Frontiere cu o poveste impresionanta de viata.

In 1970, la varsta de 17 ani, a emigrat impreuna cu familia in SUA. A jucat hochei, a avut o afacere, s-a casatorit insa a dus si o lupta continua cu adictiile. Soţia sa a cerut divorţul, iar Doru, care nu deţinea cetatenie americana, a fost deportat in Romania, unde nu mai avea nici prieteni, nici familie. A trait o perioada pe strada si in adaposturi de noapte. In 2009 a fost angajat la Ateliere Fara Frontiere incepand astfel un parcurs de reintegrare sociala. Acum este pensionat.

Din iulie  pana in octombrie 2016, dl. Doru Ipeghian a urmat programul propus de ce20161021_141524ntrul de tratament pentru dependete Casa olarului, centru staţionar de reabilitare şi tratament pentru bărbaţi cu dependenţă de alcool, droguri, jocuri de noroc al Asociatiei Crucea Albastra. A beneficiat de servicii de consiliere psihologica, psihoterapie de grup si individuala, asistenta medicala si sociala, consiliere si asistenta spirituala, ergoterapie, reintegrare comunitara.

Spune ca a trait o  experienta extraordinara, diferita de programele la care a participat in SUA . Ne explica cum dependenta are legatura cu sentimentele pe care le avem, posibil chiar din copilarie. A fost impresionat de calmul, grija deosebita din partea specialistilor din centru. I-a prins bine.

In ultima saptamana a fost “Seful de casa” si avea diferite responsabilitati in cadrul grupului, de exemplu, la 7 dimineata ii trezea pe toti, cu clopotelul si impartea sarcini pentru toti pentru desfasurarea treburilor casei si ale gospodariei.

Apreciaza ca programul la care a participat la Sura Mica este un program foarte bun, ii place abordarea:

“Inveti sa recunosti ceea ce faci ….. noi, persoanele cu adictii, nu recunoastem dependentele, le ascundem….O boala de familie ca diabetul e o boala, dar o putem controla. Sa recunosti sa accepti ca te-a batut alcoolul… iti afecteaza situatia cu familia sau serviciul ….. ii tragi dupa tine si pe  ceilalti din familie …… te duci, te loveste la podea,  asta e cu alcoolul si cu drogurile …”

 „Dacă ai vointa, oamenii isi dau seama căa vrei sa faci ceva cu viata ta si te ajuta”, povesteste Doru.

Domnul Doru s-a intors in comunitatea Fratilor Misionarii Caritatii din Bucuresti, se readapteaza la viata de zi cu zi si doreste sa impartasesca cu cei din jur experienta sa. Considera ca se va putea implica in ajutorarea semenilor cu dificultati si dependente.

Comments

comments

Adauga un comentariu